Wykonanie przepisu na to naprawdę eleganckie i wytworne ciasto wymaga trochę pracy... Ale zapewniamy, że warto się natrudzić, bo efekt jest w pełni satysfakcjonujący!
To kolorowe ciasto, o przyjemnej zielonej barwie zachwyca nie tylko wyglądem, ale również smakiem i zapachem. Dlatego wypiek ma w nazwie „Ciasto na Sylwestra”. Jest ono idealne na szałową imprezę, jedyną w swoim rodzaju jakim jest właśnie raz w roku Sylwester! :)
Jak to u nas bywa... przed Sylwestrem zastanawiamy się co tu fajnego, innego i może nietypowego upiec na tę wyjątkową noc?? A my tu wychodzimy z taką sprawdzoną i słodką propozycją :)
Bywa też, że po świątecznym obżarstwie nie chce się już patrzeć na te ciężkie miodowe, makowe i serowe ciasta, a tu proszę coś budyniowego, coś śmietankowego, coś z cappuccino, brzmi zachęcająco, prawda??
Ale spokojnie to ciacho może być podane także na każdej uroczystości rodzinnej (urodziny, imieniny, rocznica ślubu, chrzciny, roczek, komunie, poprawiny wesel ;)) czy na spotkaniu towarzyskim. Ono swoim wyglądem uświetni każdą imprezę - to gwarantowane! Czytaj więcej
To warstwowe i aromatyczne ciasto pięknie prezentuje się także na Bożonarodzeniowym stole :)
Ten słodki wypiek cukierniczy przygotowany jest na bazie orzechowego ciasta nasączonego ponczem o smaku cytrynowym, na którym znajduje się masa budyniowa, barwy zielonej. Kolejną warstwę stanowi biała masa śmietankowa o smaku waniliowym. Następnie układamy nasączoną w cappuccino warstwę okrągłych biszkoptów, zalewamy tężejącą zieloną galaretką i delikatnie posypujemy wiórkami kokosowymi. Całość wkładamy do lodówki, aby stężało - najlepiej na 24 godziny, aby też się dobrze kroiło.
Ta ilość różnorodnych warstw sprawia, że ciasto prezentuje się wręcz idealnie - niektórzy mówią, że po królewsku :) A dla dzieci to jest znowu ciasto Fiony lub Shreka ;)
Jedno jest pewne - ten wypiek to najwspanialsze ciasto na Sylwestrową Noc!!
Polecamy to ciacho i życzymy smacznego :)
Orzechy włoskie zmielić w maszynce do orzechów lub zetrzeć na tarce o małych oczkach. Białka ubić na sztywną masę, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa powiększy swoją objętość. Na koniec wsypać zmielone orzechy włoskie wymieszane z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać i wylać do prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić i przekroić na połowę.
Do gorącej przegotowanej wody wsypać cukier i dokładnie rozmieszać, aby cukier się rozpuścił. Następnie dodać sok z cytryny i razem wymieszać.
¾ litra zielonego soku wlać do garnka. Dodać masło i cukier. Położyć na ogniu i zagotować, od czasu do czasu mieszając, aby cukier się rozpuścił. W pozostałym soku rozmieszać budynie waniliowe i wlać do gotującego się soku. Całość zagotować i chwilkę pogotować, mieszając aby masa się nie przypaliła. Do formy włożyć jedną część biszkoptu, nasączyć połową ponczu i wyłożyć gorącą zieloną masę. Całość przykryć drugą częścią biszkoptu, lekko docisnąć i nasączyć pozostałym ponczem. Ostudzić.
Schłodzą śmietankę ubić mikserem. Dodać cukier puder, letnią żelatynę (wcześniej należy ją rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody). Razem zmiksować i białą masę wyłożyć na orzechowy biszkopt.
Orzechowe cappuccino zalać gorącą wodą (¾ szklanki), dokładnie rozmieszać i ostudzić. W ostudzonym cappuccino maczać okrągłe biszkopty i układać na białej masie. Całość włożyć do lodówki na około 15 minut.
Galaretki agrestowe rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Dokładnie rozmieszać i ostudzić. Tężejącą agrestową galaretką zalać ciasto i udekorować wiórkami kokosowymi. Włożyć do lodówki.
Smacznego.