Białka ubić ze szczyptą soli na puszystą pianę. Dodać cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i dalej ubijać. Na koniec dodać mąkę pszenną wymieszaną z kakao do ciast i proszkiem do pieczenia. Kakaowy biszkopt wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką dużej tortownicy (o średnicy 26-28 cm). Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170-180 °C.
Galaretki cytrynowe rozpuścić w 600 ml gorącej wody. Dokładnie wymieszać i zostawić do ostudzenia. Banany obrać i pokroić w grube plastry. Banany przełożyć do miski, dodać sok z cytryny i zmiksować blenderem na gładką masę. Następnie dodać serki waniliowe i zmiksować. Na koniec dodać tężejącą galaretkę cytrynową, wymieszać i podzielić na połowę.
Na upieczony, ostudzony biszkopt wyłożyć połowę jasnej masy bananowej i włożyć do lodówki na kilka minut (jeśli masa będzie rzadka przed wyłożeniem na biszkopt należy ją włożyć na kilka minut do lodówki). Do pozostałej masy bananowej dodać kakao do ciast i dokładnie zmiksować. Następnie wylać na jasną masę i ponownie włożyć do lodówki na kilka minut.
Banany obrać, przekroić na połowę i skropić sokiem z cytryny. Galaretki agrestowe rozpuścić w 700 ml gorącej wody, dokładnie rozmieszać i ostudzić. Następnie połówkami bananów udekorować wierzch ciasta i zalać tężejącą galaretką agrestową. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na około 6 godzin.
Smacznego.