W czasie Świąt Wielkanocnych na stołach królują tradycyjne dla nich wypieki, takie jak wielkanocne babki, mazurki i serniki wykonywane wg. różnych przepisów na ciasta. A może warto trochęurozmaicić słodkie świąteczne menu, przygotowując jakiś nietypowy, smaczny wypiek.
Nasza propozycja to ciasto, które w pewnym sensie nawiązuje do wielkanocnych tradycji, ponieważjest to biszkopt, który stanowi bazę, na której znajduje się warstwa masy serowej o smaku cytryny, dzięki połączeniu sera z galaretką cytrynową. Na wierzchu ułożona jest pianka z białek o smaku agrestu, a całość udekorowana jest wiórkami z czekolady. Czytaj więcej
Kolorowy przekładaniec z ciasta biszkoptowego, sera, pianki z białek oraz czekolady po przekrojeniu sprawia korzystne wrażenie. Ale to nie wszystko, ponieważ ciasto smakuje wybornie! :)
Decydując się na wykonanie tego przepisu nie można zwlekać i należy jak najszybciej wziąć się do pracy, aby zdążyć przed świętami; ciasto wymaga kilkugodzinnego „leżakowania” w lodówce.
Smacznego!
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i dalej ubijać. Dodać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie razem wymieszać. Prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenie i wylać do niej ciasto biszkoptowe. Formę z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 25 minut w temperaturze 170-180 °C.
Galaretkę cytrynową rozpuścić w 200 ml gorącej wody, dokładnie rozmieszać i wystudzić. Biały ser zmielić w maszynce. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę z cukrem i żółtkami. Na koniec do utartej masy dodawać zmielony ser i lekko tężejącą galaretkę cytrynową. Gotową masę serową wyłożyć na upieczony i ostudzony biszkopt.
Galaretkę agrestową rozpuścić w 200 ml gorącej wody, dokładnie rozmieszać i wystudzić. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, do momentu, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać lekko tężejącą galaretkę agrestową i delikatnie razem wymieszać. Gotową piankę wyłożyć na masę serową i wyrównać łyżką. Na wierzch ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach mleczną czekoladę. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na około 24 godziny.
Smacznego.