Krem maślany z jagodami na cieście biszkoptowym mmm... brzmi smakowicie i kusząco :)
To dosyć słodkie ciasto z czarnymi jagodami, z dodatkiem orzechów, rodzynek oraz ciasteczek „bezów” i całość uwieńczona słodką polewą czekoladową - pycha!
Składniki użyte do przygotowania tego ciasta sugerują, że ma ono bogatą gamę smaków, jednak dominuje w nim posmak jagód - i to chyba dobrze :)
Świeże jagody czyli czarne borówki w Polsce dostępne są w krótkim czasie, tylko na przełomie czerwca i lipca. Zatem kremową jagodziankę z wykorzystaniem jagód „prosto z lasu” można wykonać tylko w tym okresie - czyli trzeba się pośpieszyć i nie przespać tego jagodowego sezonu ;) Warto wykorzystać ten czas i zaserwować to naprawdę wyśmienite ciasto domownikom i gościom. Okazja na pewno się znajdzie. Czytaj więcej
Jagody tutaj wspaniale komponują się z maślanym kremem, a cały posmak ciasta wspaniale uzupełnia jasny i puszysty biszkopt.
Ten wypiek to idealne ciasto na upalne i gorące lato. Ciasto dobrze schłodzone smakuje wybornie, a w największe upały można je serwować z gałką miętowych lodów - mniam!
To coś wspaniałego dla miłośników tych małych i zdrowych kuleczek :) To również doskonałe ciasto na słoneczne, wakacyjne dni...
Udanego wypieku życzymy i smacznego :)
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blachy o wymiarach 25 na 36 cm i piec ok. 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i nasączyć przegotowaną wodą wymieszaną z aromatem waniliowym.
2 szklanki mleka zagotować. Mąkę pszenną, ziemniaczaną, cukier i żółtka rozpuścić w ½ szklanki mleka. Całość wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń. Przestudzony budyń utrzeć z masłem na puszystą masę.
Na biszkopt wyłożyć ¼ kremu, następnie umyte i osączone z wody jagody i ¼ kremu. Na kremie należy ułożyć bezy. Następnie resztę kremu, a na niego rodzynki i pokrojone orzechy włoskie. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową.
Schłodzić w lodówce.
Smacznego.