Nowe, ciekawe połączenie tuńczyka i ananasa w jednej sałatce. Do tego jajko, żółty ser, kukurydza, majonez i pieprz. Przepis bardzo prosty i szybki, w sam raz dla niespodziewanych gości. Wystarczy ugotować, ostudzić jajka, a reszta składników jest "prawie gotowa". Sałatka idealna na różne przyjęcia, Sylwestra, Andrzejki itd.
Tuńczyka osączyć z zalewy. Ananasa osączyć z soku i pokroić w dużą kostkę. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kukurydzę osączyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo, obrać, opłukać i pokroić w dużą kostkę.
Do miski przełożyć tuńczyka, ananasa, żółty ser, kukurydzę i jajka. Dodać majonez i szczyptę białego pieprzu. Całość razem wymieszać i schłodzić w lodówce.
Słonecznik zrumienić na patelni bez tłuszczu i ostudzić. Przed podaniem na stół sałatkę udekorować słonecznikiem i natką zielonej pietruszki.
Podane składniki wystarczą na około 7 porcji.
Smacznego.