Przepisy Extra

Warstwowa sałatka z brokułem i pomidorem

Składniki:

50 dag brokuła (1 sztuka)
27 dag sera typu Feta (1 opakowanie)
40 dag jogurtu naturalnego (gęstego)
3 ząbki czosnku
pieprz biały
sok z cytryny
50 dag pomidorów (około 3 sztuki)
5 dag słonecznika

Sposób wykonania:

Brokuła opłukać, podzielić na mniejsze różyczki i wrzucić do wrzącej, osolonej wody. Gotować przez około 5 minut, następnie odcedzić i ostudzić.

Ser Feta pokroić w dużą kostkę. Jogurt naturalny przełożyć do miseczki. Czosnek obrać z łusek, opłukać, osuszyć i pokroić w małą kosteczkę. Dodać do jogurtu naturalnego razem ze szczyptą białego pieprzu, kilku kropel soku z cytryny i razem wymieszać.

Pomidory umyć, osuszyć i pokroić ostrym nożem w dużą kostkę.

Słonecznik uprażyć na złoty kolor na suchej patelni i ostudzić.

W przezroczystej dużej misce układać przygotowane składniki w następującej kolejności: brokuła, kostki sera Feta, sos jogurtowo-czosnkowy, pomidory i całość posypać prażonym słonecznikiem. Gotową sałatkę włożyć do lodówki na około 1-2 godziny, a tuż przed podaniem na stół udekorować natką zielonej pietruszki.

Podane składniki wystarczą na około 6 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
3 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ja proponuję dodać tutaj jeszcze jajka, starte białka na spód, a pokruszone żółtka na górę sałatki - rewelacja mówię Wam - i wygląda i smakuje!
JolaT. [2019-03-08 13:38:00]
Dziękuję :)
Dorota [2018-08-07 14:47:09]
Świetna sałatka!
grażyna [2018-03-18 21:23:31]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.