Brokuła opłukać, podzielić na mniejsze różyczki i wrzucić do wrzącej, osolonej wody. Gotować przez około 5 minut, następnie odcedzić i ostudzić.
Ser Feta pokroić w dużą kostkę. Jogurt naturalny przełożyć do miseczki. Czosnek obrać z łusek, opłukać, osuszyć i pokroić w małą kosteczkę. Dodać do jogurtu naturalnego razem ze szczyptą białego pieprzu, kilku kropel soku z cytryny i razem wymieszać.
Pomidory umyć, osuszyć i pokroić ostrym nożem w dużą kostkę.
Słonecznik uprażyć na złoty kolor na suchej patelni i ostudzić.
W przezroczystej dużej misce układać przygotowane składniki w następującej kolejności: brokuła, kostki sera Feta, sos jogurtowo-czosnkowy, pomidory i całość posypać prażonym słonecznikiem. Gotową sałatkę włożyć do lodówki na około 1-2 godziny, a tuż przed podaniem na stół udekorować natką zielonej pietruszki.
Podane składniki wystarczą na około 6 porcji.
Smacznego.