Przepisy Extra

Sałatka ryżowa z jabłkiem i prażonym słonecznikiem

Składniki:

10 dag ryżu (1 woreczek)
5 dag słonecznika
10 dag jabłka (waga po obraniu)
sok z cytryny
5 jajek
15 dag żółtego sera
5 dag pora
3 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu grecki
2 łyżki musztardy
curry
cynamon
oregano
sól
pieprz

Sposób wykonania:

Ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić. Słonecznik uprażyć na suchej patelni i ostudzić. Jabłko obrać ze skórki, opłukać, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać za skorupek, opłukać i pokroić w kostkę. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por opłukać i pokroić w półplasterki.

Do miski przełożyć ryż, słonecznik, jabłko, jajka, żółty ser i por. Dodać majonez, jogurt grecki, musztardę, szczyptę curry, cynamonu i oregano. Całość dokładnie wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Schłodzić w lodówce.

Podane składniki wystarczą na około 7 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.