Przedstawiam Wam kolejny sprawdzony przepis na przepyszną, warstwową i kolorową sałatkę śledziową :)
Znajdziemy w niej warstwę jajek, śledzi, żółtego sera, majonezu, ziemniaków, cebuli, ogórków kiszonych, czerwonych buraków, żółtej i czerwonej papryki konserwowej... trochę tego jest ;)
Matiasy przed dodaniem do sałatki wymoczyłam w mleku, dzięki temu stały się delikatne w smaku, ale całej soli nie oddały ;) dlatego do sałatki soli już nie dodawałam, tylko szczyptę ostrości - czyli pieprzu i odżywczej zieleninki - pietruszki :)
Z tych składników wyjdzie nam duża miska apetycznej sałatki. Ona pięknie prezentuje się na każdym stole. Ozdabia wręcz świąteczny stół - jest idealna na Wielkanoc i na Boże Narodzenie :) Ale super też nadaje się na każde rodzinne świętowanie - na urodziny, na imieniny, na prywatkę itd. Czytaj więcej
Po "złożeniu" warto włożyć ją na kilka, a nawet kilkanaście godzin do lodówki - aby składniki się przegryzły. Wtedy smakuje wyśmienicie, bo sięgają po dokładkę nawet te osoby, które za śledziami nie przepadają...
Sałatka jest prosta do przygotowania, a żeby nie była aż tak kaloryczna, to połowę majonezu można zamienić na śmietanę lub jogurt naturalny.
Smacznego :)
Śledzie opłukać, zalać mlekiem (około 1 szklanki), zostawić na około 30 minut, a następnie opłukać pod wodą, osączyć i pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek, opłukać i oddzielić żółtka od białek. Białka pokroić w kostkę, a żółtka zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na sam koniec przygotowania sałatki). Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki umyć, ugotować w skórce, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Czerwone buraki umyć, ugotować do miękkości, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ogórki kiszone i paprykę konserwową osączyć z zalewy i pokroić w kostkę.
W dużej, przezroczystej misce układać warstwami przygotowane składniki w następującej kolejności: białka jajek, ¾ matiasów, ¾ żółtego sera, 4 łyżki majonezu, szczyptę pieprzu i rozgniecionej w palcach natki zielonej pietruszki, ziemniaki, cebulę, ogórki kiszone, kolejne 4 łyżki majonezu oraz szczyptę pieprzu i rozgniecionej w palcach natki zielonej pietruszki, buraki czerwone, paprykę konserwową, pozostałe śledzie, pozostałe 4 łyżki majonezu, szczyptę pieprzu i rozgniecionej w palcach natki zielonej pietruszki. Na górę, na środku sałatki rozłożyć state żółtka jajek, a wokoło pozostały żółty ser.
Gotową sałatkę włożyć na kilka godzin do lodówki.
Podane składniki wystarczą na około 12 porcji.
Smacznego.