Przedstawiam Wam kolejny sprawdzony przepis na przepyszną, warstwową i kolorową sałatkę śledziową :)
Znajdziemy w niej warstwę jajek, śledzi, żółtego sera, majonezu, ziemniaków, cebuli, ogórków kiszonych, czerwonych buraków, żółtej i czerwonej papryki konserwowej... trochę tego jest ;)
Matiasy przed dodaniem do sałatki wymoczyłam w mleku, dzięki temu stały się delikatne w smaku, ale całej soli nie oddały ;) dlatego do sałatki soli już nie dodawałam, tylko szczyptę ostrości - czyli pieprzu i odżywczej zieleninki - pietruszki :)
Z tych składników wyjdzie nam duża miska apetycznej sałatki. Ona pięknie prezentuje się na każdym stole. Ozdabia wręcz świąteczny stół - jest idealna na Wielkanoc i na Boże Narodzenie :) Ale super też nadaje się na każde rodzinne świętowanie - na urodziny, na imieniny, na prywatkę itd. Czytaj więcej
Po "złożeniu" warto włożyć ją na kilka, a nawet kilkanaście godzin do lodówki - aby składniki się przegryzły. Wtedy smakuje wyśmienicie, bo sięgają po dokładkę nawet te osoby, które za śledziami nie przepadają...
Sałatka jest prosta do przygotowania, a żeby nie była aż tak kaloryczna, to połowę majonezu można zamienić na śmietanę lub jogurt naturalny.
Smacznego :)
Śledzie opłukać, zalać mlekiem (około 1 szklanki), zostawić na około 30 minut, a następnie opłukać pod wodą, osączyć i pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek, opłukać i oddzielić żółtka od białek. Białka pokroić w kostkę, a żółtka zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na sam koniec przygotowania sałatki). Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki umyć, ugotować w skórce, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Czerwone buraki umyć, ugotować do miękkości, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ogórki kiszone i paprykę konserwową osączyć z zalewy i pokroić w kostkę.
W dużej, przezroczystej misce układać warstwami przygotowane składniki w następującej kolejności: białka jajek, ¾ matiasów, ¾ żółtego sera, 4 łyżki majonezu, szczyptę pieprzu i rozgniecionej w palcach natki zielonej pietruszki, ziemniaki, cebulę, ogórki kiszone, kolejne 4 łyżki majonezu oraz szczyptę pieprzu i rozgniecionej w palcach natki zielonej pietruszki, buraki czerwone, paprykę konserwową, pozostałe śledzie, pozostałe 4 łyżki majonezu, szczyptę pieprzu i rozgniecionej w palcach natki zielonej pietruszki. Na górę, na środku sałatki rozłożyć state żółtka jajek, a wokoło pozostały żółty ser.
Gotową sałatkę włożyć na kilka godzin do lodówki.
Podane składniki wystarczą na około 12 porcji.
Smacznego.
Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.
Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.