Przepisy Extra

Warstwowa i kolorowa sałatka śledziowa

Przedstawiam Wam kolejny sprawdzony przepis na przepyszną, warstwową i kolorową sałatkę śledziową :)

Znajdziemy w niej warstwę jajek, śledzi, żółtego sera, majonezu, ziemniaków, cebuli, ogórków kiszonych, czerwonych buraków, żółtej i czerwonej papryki konserwowej... trochę tego jest ;)

Matiasy przed dodaniem do sałatki wymoczyłam w mleku, dzięki temu stały się delikatne w smaku, ale całej soli nie oddały ;) dlatego do sałatki soli już nie dodawałam, tylko szczyptę ostrości - czyli pieprzu i odżywczej zieleninki - pietruszki :)

Z tych składników wyjdzie nam duża miska apetycznej sałatki. Ona pięknie prezentuje się na każdym stole. Ozdabia wręcz świąteczny stół - jest idealna na Wielkanoc i na Boże Narodzenie :) Ale super też nadaje się na każde rodzinne świętowanie - na urodziny, na imieniny, na prywatkę itd. Czytaj więcej

Po "złożeniu" warto włożyć ją na kilka, a nawet kilkanaście godzin do lodówki - aby składniki się przegryzły. Wtedy smakuje wyśmienicie, bo sięgają po dokładkę nawet te osoby, które za śledziami nie przepadają...

Sałatka jest prosta do przygotowania, a żeby nie była aż tak kaloryczna, to połowę majonezu można zamienić na śmietanę lub jogurt naturalny.

Smacznego :)

Składniki:

50 dag śledzi (matiasy)
3 jajka
20 dag żółtego sera
35 dag ziemniaków
10 dag cebuli
20 dag czerwonych buraków
20 dag kiszonych ogórków
10 dag papryki konserwowej (może być czerwona i żółta)
ok. 12 łyżek majonezu
pieprz
natka zielonej pietruszki (suszona)

Sposób wykonania:

Śledzie opłukać, zalać mlekiem (około 1 szklanki), zostawić na około 30 minut, a następnie opłukać pod wodą, osączyć i pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek, opłukać i oddzielić żółtka od białek. Białka pokroić w kostkę, a żółtka zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na sam koniec przygotowania sałatki). Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki umyć, ugotować w skórce, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Czerwone buraki umyć, ugotować do miękkości, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ogórki kiszone i paprykę konserwową osączyć z zalewy i pokroić w kostkę.

W dużej, przezroczystej misce układać warstwami przygotowane składniki w następującej kolejności: białka jajek, ¾ matiasów, ¾ żółtego sera, 4 łyżki majonezu, szczyptę pieprzu i rozgniecionej w palcach natki zielonej pietruszki, ziemniaki, cebulę, ogórki kiszone, kolejne 4 łyżki majonezu oraz szczyptę pieprzu i rozgniecionej w palcach natki zielonej pietruszki, buraki czerwone, paprykę konserwową, pozostałe śledzie, pozostałe 4 łyżki majonezu, szczyptę pieprzu i rozgniecionej w palcach natki zielonej pietruszki. Na górę, na środku sałatki rozłożyć state żółtka jajek, a wokoło pozostały żółty ser.

Gotową sałatkę włożyć na kilka godzin do lodówki.

Podane składniki wystarczą na około 12 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.