Kapustę pekińską opłukać, osuszyć i pokroić. Czerwoną paprykę oczyścić, czerwoną cebulę obrać, razem opłukać i pokroić w kostkę. Por opłukać i pokroić w półplasterki. Jabłka obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Kukurydzę osączyć z zalewy. Szczypiorek opłukać, osuszyć i drobno pokroić.
Do dużej miski przełożyć kapustę pekińską, smażony i solony słonecznik, czerwoną paprykę i cebulę, por, jabłka, kukurydzę i szczypiorek. Następnie dodać oliwę z oliwek, sok z cytryny i przyprawę do grilla. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Całość razem dokładnie wymieszać i włożyć do lodówki na około 1 godzinę.
Gotową sałatkę podawać do kiełbaski, kaszanki, steków oraz szaszłyków z grilla, a jak zostanie to można ją podać jako surówkę do drugiego dania.
Smacznego.