Kapusta pekińska jest bardzo wdzięcznym produktem kulinarnym nadającym się do wielu potraw, i w każdej smakuje super :)
U nas jest ona głównym składnikiem sałatki do grilla, a oprócz niej jest tam jeszcze dużo kolorowych i pełnych smaków innych produktów. Ich połączenie - jak się okazało, to strzał w dziesiątkę!
Ogólnie rzecz mówiąc sałatka jest wyjątkowo smaczna i mocno kolorowa, dlatego z nią każde grillowanie można zaliczyć do udanych :) Jest świetnym uzupełnieniem steków, szaszłyków i kiełbasek z gorącego rusztu, ale może też być wspaniałym dodatkiem obiadowym. To sałatka idealna na lato! Czytaj więcej
Kapustę pekińską, opłukać, osuszyć i poszatkować. Ser mozzarella pokroić w dużą kostkę. Rzodkiewkę opłukać, osuszyć i pokroić w paski. Zielony ogórek opłukać, osuszyć i pokroić w paski (w skórce). Marchewkę obrać ze skórki, opłukać, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jajka ugotować na twardo, obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Czerwoną paprykę rozkroić, czyścić, opłukać, osuszyć i pokroić w paski. Por opłukać, osuszyć i pokroić w półplasterki. Koperek opłukać, osuszyć i pokroić.
Do dużej miski przełożyć kapustę pekińską, ser mozzarella, rzodkiewkę, zielony ogórek, marchewkę, jajka, czerwoną paprykę, por i koperek. Dodać majonez, musztardę, kilka kropli soku z cytryny, szczyptę słodkiej i ostrej papryki w proszku, czubricy, rozgniecionego w palcach majeranku, soli i białego pieprzu.
Całość dokładnie wymieszać i włożyć do lodówki na około 30 minut.
Podawać do steków, kiełbasek i szaszłyków z grilla.
Podane składniki wystarczą na około 10 porcji.
Smacznego.