Przepisy Extra

Szarlotka Liluni

Składniki:

Ciasto:
2 szklanki mąki
25 dag margaryny
1/2 szklanki cukru
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
2 1/2 szklanki mleka
2 żółtka
1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy
2 duże łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Pianka:
4 białka
1/2 szklanki cukru
Ponadto:
1 kg jabłek
cynamon
gotowa polewa czekoladowa

Sposób wykonania:

Do mąki dodać miękką margarynę, cukier, żółtka i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm. Piec 20 minut w temperaturze 160-170 °C.

Pół szklanki mleka wymieszać z 2 żółtkami, cukrem, cukrem waniliowym, mąką pszenną i ziemniaczaną. 2 szklanki mleka zagotować. Do gotującego się mleka wlać wymieszane składniki. Na gorące ciasto wyłożyć gorący budyń, na to położyć jabłka pokrojone w plasterki i posypać cynamonem. Włożyć do piekarnika i piec jeszcze 15 minut.

Ubić białka, dodać ½ szklanki cukru. Na gorące ciasto wyłożyć pianę i piec jeszcze 20 minut. Następnie ostudzić.

Gotowe ciasto polać polewą czekoladową.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
8 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Dziękuję :)
Dorota [2012-10-05 14:34:31]
ciasto extra, polecam. u mnie blacha idzie w jeden dzień.
asia [2009-01-29 16:13:19]
Ciasto bardzo dobrze smakuje wszystkim. Robi sie też dobrze tylko że jak sie piecze według przepisu to po upieczeniu jabłka są jeszcze twarde, rownież można użyć konfitury wtedy też jest dobre....
Agunia [2007-11-03 17:12:07]
szarlotka bardzo dobra;co do ciasta zagniatanego to uważam,że trzeba dać mniej margaryny albo więcej mąki,bo mi jak zagniatałam ciasto to było takie bardzo lepiące do rąk,że musiałam jednak dać więcej mąki
marzycielka [2007-10-27 19:56:46]
Bardzo dobre ciasto. POLECAM. Do masy budyniowej dodaje jednak troche mniej mleka niż jest to w przepisie wtedy budyń ma lepszą konsystencję.
Izka [2007-07-09 17:29:31]
jak dla mnie przepis rewelacja!wszystkim smakuje bez wyjatku!drogie panie troche inwencji tworczej ciasto trzeba wyczuc i czasem na oko piec! w moim przypadku ciasto za kazdym razem sie udaje
claudia [2005-07-29 07:33:01]
troche dziwny ten przepis!!!!!!!!!!!!!!!!
ewcia [2005-07-02 15:45:59]
JAK DLA MNIE MOŻE BYĆ.JEST TROCHE ZA SŁODKI I DLACZEGO PIANA Z BIAŁEK PO UPIECZENIU ODCHODZI OD MASY BUDYNIOWEJ?
EWA [2005-02-26 22:27:04]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.