Do rondelka wsypać około ¾ szklanki mąki pszennej, następnie wlać gorące mleko i całość dokładnie wymieszać łyżką. Pozostawić do ostudzenia. Drożdże pokruszyć, dodać do nich połowę cukru i razem rozmieszać łyżką. Do ostudzonej mąki przelać drożdże z cukrem. Całość razem dokładnie wymieszać. Rozczyn przykryć czystym ręcznikiem kuchennym i odłożyć w ciepłe miejsce na około 15 minut.
Pozostałą mąkę pszenną przesypać do miski. Żółtka utrzeć na puszystą masę ze szczyptą soli, dodać pozostały cukier i dalej ucierać. Następnie przełożyć do miski z mąką pszenną. Dodać również rozczyn i razem wyrobić. Na koniec dodać do ciasta roztopione i ostudzone masło. Całość ponownie wymieszać, wyrabiać ciasto ręką, aż będzie odchodzić od ręki. Przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić na około 1 godzinę w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.
Jabłka obrać, oczyścić, opłukać i osuszyć. Pokroić w plasterki, obsypać cynamonem i wymieszać.
Do mąki pszennej dodać miękkie masło, olej i cukier. Wszystko razem wymieszać i zgnieść ręką. Kruszonka powinna wyjść sypka.
W 1 szklance mleka rozpuścić budyń waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotować i wlać rozmieszany budyń. Zagotować, i jeszcze chwilkę pogotować, cały czas mieszając.
Do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć drożdżowe ciasto. Na nim rozłożyć plasterki jabłek (wcisnąć do ciasta) i wyłożyć gorący budyń waniliowy (rozkładać łyżką). Na wierzch ciasta, na budyń rozsypać kruszonkę. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45 minut w temperaturze 180-190 °C.
Ostudzić i przed podaniem na stół posypać cukrem pudrem.
Smacznego.