Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem dużej tortownicy (o średnicy 26-28 cm). Piec około 25 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić i podzielić na dwie części.
Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem. Następnie dodać śmietan-fix, aromat śmietankowy, serek mascarpone i delikatnie zmiksować. Jedną część biszkoptu posmarować dżemem żurawinowy, a na niego wyłożyć masę śmietankową. Masę posypać suszonymi żurawinami (trochę odłożyć do dekoracji tortu) i położyć drugą część biszkoptu, lekko docisnąć i włożyć tort do lodówki na około 30 minut.
Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem. Następnie dodać śmietan-fix, aromat śmietankowy i delikatnie zmiksować. Ubitą śmietaną posmarować wierzch i boki tortu. Tort udekorować śmietaną, suszonymi żurawinami i włożyć do lodówki na około 12 godzin.
Smacznego.