Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i dalej ubijać. Na koniec dodać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Biszkopt wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką pszenną dużej tortownicy (o średnicy 28 cm). Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić i przekroić na trzy części (najlepiej kroić biszkopt na drugi dzień, wtedy tak się nie kruszy).
Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Dodać aromat śmietankowy i wsypać „Śmietan-fix”. Razem zmiksować i podzielić masę śmietankową na trzy części. Brzoskwinie osączyć z soku, pokroić w kostkę i ponownie osączyć z soku. Dodać je do 2/3 masy.
Jedną część biszkoptu nasączyć wymieszanymi składnikami ponczu, rozsmarować jedną część masy śmietankowej z brzoskwiniami, na to położyć drugą część biszkoptu, nasączyć ponczem i wyłożyć drugą część masy śmietankowej z brzoskwiniami, na górę położyć trzecią część biszkoptu i nasączyć pozostałym ponczem. Wierzch i boki tortu posmarować pozostałą częścią masy śmietankowej oraz udekorować dowolnie tort. Dodatkowo tort udekorować kwiatkami z opłatka i czekoladowymi dodatkami. Boki tortu posypać wiórkami kokosowymi (można je wcześniej zrumienić na suchej patelni). Gotowy tort włożyć do lodówki. Najlepszy jest na drugi dzień.
Smacznego.