Potrawy z ryb powinny jak najczęściej gościć na naszych stołach! Niestety w Polsce spożycie ryb nie jest duże, a szkoda...
Mięso ryb zawiera duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3, które pozytywnie wpływają na układ krążenia człowieka. To tylko jeden z powodów, dla których warto jeść ryby.
Przedstawiamy tutaj ciekawy i sprawdzony przepis kulinarny na ryby z warzywami - mniam - jak pysznie i zdrowo się zrobiło :)
Śledzie, w tym przepisie młode śledzie tzw. matiasy z dodatkiem wiosennych rzodkiewek i szczypiorku, przyprawione pieprzem i solą, to smaczna przystawka, w zasadzie do każdego posiłku. To coś dobrego dla miłośników śledzi i sałatek z ich udziałem. Czytaj więcej
Przygotowanie tego dania należy rozpocząć na jeden dzień przed podaniem, ponieważ matiasy powinny przez noc moczyć się w mleku.
Polecamy, bo te śledzie są przepyszne! Świetnie sprawdzają się również jako sałatka wielkanocna.
Smacznego.
Matiasy zalać mlekiem i włożyć do lodówki na całą noc. Na drugi dzień osączyć z mleka, pokroić w paski i zalać śmietaną. Rzodkiewki umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę ze szczypiorkiem pokroić w kostkę.
Wszystko razem połączyć i przyprawić do smaku.
Podawać z pieczywem.
Składniki wystarczą na ok. 5 porcji.
Smacznego.