Przepisy Extra

Wiosenna sałatka śledziowa z brokułem i słonecznikiem

Składniki:

35 dag filetów śledziowych w oleju (matiasy)
1 brokuł (ok. 50 dag)
10 dag łuskanego słonecznika (ok. ¾ szklanki)
1 zielony ogórek
1 pęczek rzodkiewek
1 pęczek zielonej cebulki (3-4 cebulki z piórkami)
1 por
3 łyżki majonezu
2 łyżki śmietany 18%
sól
pieprz
rzeżucha

Sposób wykonania:

Filety śledziowe włożyć do zimnej wody na około 30 minut. Następnie opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Brokuł włożyć na 10 minut do wrzącej osolonej wody. Gotować pod przykryciem na małym ogniu. Następnie odcedzić, ostudzić i pokroić w kostkę. Zielony ogórek obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Rzodkiewkę opłukać i zetrzeć w skórce na tarce o dużych oczkach. Cebulkę z piórkami i por pokroić w kostkę.

Do miski przełożyć filety śledziowe, brokuł, łuskany słonecznik, zielny ogórek, rzodkiewkę, zieloną cebulkę i por. Dodać majonez i śmietanę. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wierzch sałatki udekorować rzeżuchą. Sałatkę włożyć na około 60 minut do lodówki.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.