Przepisy Extra

Sałatka warstwowa ze śledziem i jabłkiem

Składniki:

50 dag filetów śledziowych (matiasy)
1 duże jabłko
sok z cytryny
15 dag żółtego sera
30 dag kiszonych ogórków
por
szczypiorek
Sos śmietankowo-musztardowy:
5 łyżek śmietany 18%
3 łyżki musztardy
sól
pieprz

Sposób wykonania:

Filety śledziowe zalać 1 szklanką zimnej wody. Dodać do nich 2 łyżki octu 10% i 2 łyżki soku z cytryny. Wymieszać i moczyć matiasy przez około 60 minut. Następnie opłukać, włożyć do zimnej wody i moczyć jeszcze przez około 20 minut. Następnie opłukać, osuszyć i pokroić w cienkie paski. Jabłko obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i skropić sokiem z cytryny. Żółty ser i kiszone ogórki również zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodatkowo kiszone ogórki odcisnąć z soku. Por pokroić w kostkę. Szczypiorek opłukać, osuszyć i drobno pokroić. Śmietanę połączyć z musztardą. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i wymieszać.

Przygotowane składniki układać warstwami w przezroczystej misce w następującej kolejności: połowę filetów śledziowych, połowę jabłka, połowę sosu, żółty ser, kiszone ogórki, por, pozostały sos, pozostałe jabłko i pozostałe filety śledziowe. Wierzch sałatki posypać szczypiorkiem. Gotową sałatkę włożyć do lodówki na około 60 minut.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Spokojnie można przygotować je sobie dzień wcześniej. Życzę smacznego i Wesołych Świąt Wielkanocnych :)
Dorota [2014-04-18 15:49:17]
ona wyglada pysznie a smakuje jeszcze lepiej
gusia12 [2010-07-14 11:45:57]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.