Filety śledziowe zalać 1 szklanką zimnej wody. Dodać do nich 2 łyżki octu 10% i 2 łyżki soku z cytryny. Wymieszać i moczyć matiasy przez około 60 minut. Następnie opłukać, włożyć do zimnej wody i moczyć jeszcze przez około 20 minut. Następnie opłukać, osuszyć i pokroić w cienkie paski. Jabłko obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i skropić sokiem z cytryny. Żółty ser i kiszone ogórki również zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodatkowo kiszone ogórki odcisnąć z soku. Por pokroić w kostkę. Szczypiorek opłukać, osuszyć i drobno pokroić. Śmietanę połączyć z musztardą. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i wymieszać.
Przygotowane składniki układać warstwami w przezroczystej misce w następującej kolejności: połowę filetów śledziowych, połowę jabłka, połowę sosu, żółty ser, kiszone ogórki, por, pozostały sos, pozostałe jabłko i pozostałe filety śledziowe. Wierzch sałatki posypać szczypiorkiem. Gotową sałatkę włożyć do lodówki na około 60 minut.
Smacznego.