Filety śledziowe zalać 1 szklanką zimnej wody. Dodać do nich 2 łyżki octu 10% i 2 łyżki soku z cytryny. Wymieszać i moczyć matiasy przez około 60 minut. Następnie opłukać, włożyć do zimnej wody i moczyć jeszcze przez około 20 minut. Następnie opłukać, osuszyć i pokroić w cienkie paski. Jabłko obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i skropić sokiem z cytryny. Żółty ser i kiszone ogórki również zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodatkowo kiszone ogórki odcisnąć z soku. Por pokroić w kostkę. Szczypiorek opłukać, osuszyć i drobno pokroić. Śmietanę połączyć z musztardą. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i wymieszać.
Przygotowane składniki układać warstwami w przezroczystej misce w następującej kolejności: połowę filetów śledziowych, połowę jabłka, połowę sosu, żółty ser, kiszone ogórki, por, pozostały sos, pozostałe jabłko i pozostałe filety śledziowe. Wierzch sałatki posypać szczypiorkiem. Gotową sałatkę włożyć do lodówki na około 60 minut.
Smacznego.
Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.
Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.