Ozdobą każdego świątecznego stołu będzie zapewne ta doskonała w smaku, kolorowa i efektowna sałatka wielkanocna. Jej walory estetyczne w całej okazałości ukazane zostaną dzięki umieszczeniu jej w szklanej, dużej, przezroczystej misce.
Jednym ze składników sałatki są jajka, dzięki czemu dodatkowo nawiązuje ona do tradycji Świąt Wielkanocnych. Śledzie matiasy oraz ogórek kiszony tworzą doskonałą kompozycję smakową, a sos chrzanowy daje jej wyrazistość. Rzodkiewka, czerwona fasolka, zielona cebulka i żółty ser dodadzą jej koloru i sprawiają, że staje się piękniejsza :)
U większości z nas na wielkanocnym stole na pewno znajdzie się tradycyjna jarzynowa sałatka. Ale dla poszerzenia świątecznego menu, można zrobić taką naszą kolorową i warstwową wersję sałatki... nie pożałujecie! Przyciąga ona wzrokiem, kusi, więc długo w misce nie pozostanie - macie to jak w banku ;) Czytaj więcej
Jajka ugotować na twardo (najlepiej w wodzie z dodatkiem łupin z cebuli), ostudzić i obrać. Osobno zetrzeć białka i żółtka na tarce o dużych oczkach. Ogórki kiszone pokroić w kostkę i odcisnąć z soku. Matiasy opłukać z oleju, zalać zimną wodą i pozostawić w niej na około 60 minut. Następnie opłukać i pokroić w 1 cm paski. Czerwoną fasolkę osączyć z zlewy. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulki i ich zielone piórka opłukać i pokroić. Rzodkiewki umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Do miseczki przełożyć majonez, chrzan i śmietanę. Wszystko razem dokładnie wymieszać.
Przygotowane składniki układać w przezroczystej misce w następującej kolejności: białka jajek, ogórki kiszone, matiasy, połowę sosu chrzanowego, czerwoną fasolkę, żółty ser, zieloną cebulkę i pozostały sos chrzanowy. Na górze sałatki, przy ściance miski rozłożyć rzodkiewkę, tworząc kółko. Natomiast w środku rozłożyć żółtka jajek. Sałatkę udekorować koperkiem.
Gotową sałatkę schłodzić w lodówce.
Smacznego.