Przepisy Extra

Wielkanocna warstwowa sałatka na kolorowo

Ozdobą każdego świątecznego stołu będzie zapewne ta doskonała w smaku, kolorowa i efektowna sałatka wielkanocna. Jej walory estetyczne w całej okazałości ukazane zostaną dzięki umieszczeniu jej w szklanej, dużej, przezroczystej misce.

Jednym ze składników sałatki są jajka, dzięki czemu dodatkowo nawiązuje ona do tradycji Świąt Wielkanocnych. Śledzie matiasy oraz ogórek kiszony tworzą doskonałą kompozycję smakową, a sos chrzanowy daje jej wyrazistość. Rzodkiewka, czerwona fasolka, zielona cebulka i żółty ser dodadzą jej koloru i sprawiają, że staje się piękniejsza :)

U większości z nas na wielkanocnym stole na pewno znajdzie się tradycyjna jarzynowa sałatka. Ale dla poszerzenia świątecznego menu, można zrobić taką naszą kolorową i warstwową wersję sałatki... nie pożałujecie! Przyciąga ona wzrokiem, kusi, więc długo w misce nie pozostanie - macie to jak w banku ;) Czytaj więcej

Sałatka wygląda wiosennie i tak atrakcyjnie, że musicie się na nią skusić! Zwłaszcza, że pracy przy niej nie jest tak dużo... proste składniki... więc do dzieła Kochani! :)

Ta sałatka świetnie nadaje się na zdrowe, pożywne świąteczne śniadanie, jak i kolację.

Smacznych i zdrowych Świąt Wielkanocnych!

Składniki:

5 jajek
50 dag ogórków kiszonych
35 dag matiasów w oleju (z tacki)
1 puszka czerwonej fasolki
15 dag żółtego sera
pęczek zielonej cebuli
pęczek rzodkiewki
Sos chrzanowy:
3 łyżki majonezu
2 łyżki chrzanu ze słoika
1 łyżka śmietany 18%
Do dekoracji:
koperek

Sposób wykonania:

Jajka ugotować na twardo (najlepiej w wodzie z dodatkiem łupin z cebuli), ostudzić i obrać. Osobno zetrzeć białka i żółtka na tarce o dużych oczkach. Ogórki kiszone pokroić w kostkę i odcisnąć z soku. Matiasy opłukać z oleju, zalać zimną wodą i pozostawić w niej na około 60 minut. Następnie opłukać i pokroić w 1 cm paski. Czerwoną fasolkę osączyć z zlewy. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulki i ich zielone piórka opłukać i pokroić. Rzodkiewki umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Do miseczki przełożyć majonez, chrzan i śmietanę. Wszystko razem dokładnie wymieszać.

Przygotowane składniki układać w przezroczystej misce w następującej kolejności: białka jajek, ogórki kiszone, matiasy, połowę sosu chrzanowego, czerwoną fasolkę, żółty ser, zieloną cebulkę i pozostały sos chrzanowy. Na górze sałatki, przy ściance miski rozłożyć rzodkiewkę, tworząc kółko. Natomiast w środku rozłożyć żółtka jajek. Sałatkę udekorować koperkiem.

Gotową sałatkę schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
11 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Zrobiona i zjedzona, bardzo dobra polecam
Jolanta [2019-04-19 21:21:38]
Sałatka wygląda bardzo ładnie i nawet apetycznie ale smakuje gorzej nie za rewelacyjna nie mój smak.
Nati [2018-04-02 14:09:15]
Piękne to to i smaczne dziekujemy ;-)
Helena Mazur [2018-03-23 18:32:39]
zawsze znajdzie sie jakis glupi komentarz mi bardzo smakowala ta salatka a te jajka gotowane w cebuli smakuja tylko na wielkanoc wyjatkowo pozdrawiam
anna w stuttgart [2017-04-09 10:53:43]
Ponieważ te jajka mają wtedy taki nietypowy i ciekawy smak, który nadaje im właśnie cebula... i to raz w roku - właśnie w Wielkanoc :) Ale to nie jest oczywiście konieczne, można je ugotować w samej wodzie, tak jak się zawsze gotuje. Powodzenia życzę i smacznego :) Wesołych Świąt!
Dorota [2016-03-25 23:54:11]
Jednego nie rozumiem, w jakim celu kolorować jajka w cebuli, skoro i tak obieramy je ?
Maria [2016-03-24 15:12:36]
To bardzo się cieszę i dziękuję za miłe słowa. Pozdrawiam :)
Dorota [2015-07-29 23:34:29]
zrobiłam na święta,bardzo wszystkim smakowała.POLECAM
tessa [2015-04-09 19:53:07]
Prezentuje sie wysmienicie!!, napewno skorzystam juz za niedlugo,pozdrawiam
Kathy [2014-05-01 15:12:07]
To cieszę się bardzo i pozdrawiam całą rodzinkę :)
Dorota [2014-04-22 11:39:36]
Sałatka wszystkim smakowała! Przepis super.
Małgorzata.P. [2014-04-21 06:57:05]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.