Przyjemna w smaku i o spokojnym wyglądzie sałatka warzywna z żółtym serem, z jajkami, a także z ziemniakami, ogórkami, kukurydzą konserwową, majonezem, szczypiorkiem i przyprawami to propozycja na danie, które można podać właściwie przy każdej okazji.
Jednak największą popularnością cieszy się jako sałatka podana na wiosennym, wielkanocnym stole :)
Sałatka wymaga trochę pracy, ale warto się poświęcić i ją przygotować. Pochwały i zachwyty biesiadników gwarantowane! Czytaj więcej
Dodatkową zaletą tej sałatki jest jej wygląd. Umieszczona w szklanej, przezroczystej misce, sałatka o pastelowych żółto-zielonych barwach, wyraźnie przyciąga wzrok gości, budzi ich zainteresowanie i... kusi ich ;) Dlatego też bardzo szybko znika ze stołu.
Smacznego!
Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach. Następnie je ostudzić, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w kostkę. Kukurydzę osączyć z zalewy. Żółty ser pokroić w kostkę. Do miski przełożyć ziemniaki, jajka, kukurydzę, żółty ser i majonez. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Sałatkę podzielić na połowę.
Ogórki konserwowe pokroić w kostkę. Szczypiorek opłukać, pokroić i wymieszać z ogórkami.
Do przezroczystej miski wyłożyć połowę sałatki, warstwę ogórków ze szczypiorkiem i pozostałą część sałatki. Wierzch sałatki można posypać pokrojonym szczypiorkiem. Gotową sałatkę schłodzić w lodówce.
Podane składniki wystarczą na około 8 porcji.
Smacznego.