Smaczne i kolorowe ciasto na Święta, urodziny i inne domowe uroczystości. Spód pieczemy z samych białek, które zazwyczaj nam zostają. Na makowo-biszkoptowy spód wykładamy masę z dyni i brzoskwiń zagęszczoną galaretkami, a potem wykładamy masę śmietankową z jogurtem. Całość posypujemy prażonym kokosem - mniam :)
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać mąkę pszenną, mak (niemielony), roztopioną i ostudzoną margarynę oraz proszek do pieczenia. Całość razem zmiksować i wlać do prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 35 minut w temperaturze 180 °C.
Dynię obrać ze skórki, oczyścić, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka i dusić pod przykryciem do miękkości. Brzoskwinie wyjąć z zalewy, pokroić w kostkę i dodać do dyni. Razem wymieszać i gotować przez około 5 minut. Następnie wsypać galaretki w proszku. Dokładnie razem rozmieszać i ostudzić.
Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać jogurt naturalny, a następnie letnią żelatynę (rozpuszczoną wcześniej w 1/3 szklanki gorącej wody).
Wiórki kokosowe wyspać do suchego rondelka i smażyć na złoty kolor bez dodatku tłuszczu. Na koniec zdjąć z ognia i ostudzić.
Na ostudzony makowy spód wylać lekko tężejącą masę dyniowo-brzoskwiniową i włożyć na około 30 minut do lodówki. Następnie wyłożyć masę śmietankowo-jogurtową i posypać wiórkami kokosowymi. Gotowe ciasto włożyć do lodówki.
Smacznego.