Przepisy Extra

Biszkopt z makiem i owocowo-śmietankową nutką

Składniki:

Biszkopt z makiem:
7 białek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka maku
25 dag margaryny (np. Kasia)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa dyniowo-brzoskwiniowa:
1 ½ kg dyni (waga po obraniu)
1 puszka brzoskwiń
3 galaretki cytrynowe
1 galaretka truskawkowa
Masa śmietankowo-jogurtowa:
500 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
400 ml jogurtu naturalnego
2 łyżki żelatyny
Do dekoracji:
5 dag wiórek kokosowych

Sposób wykonania:

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać mąkę pszenną, mak (niemielony), roztopioną i ostudzoną margarynę oraz proszek do pieczenia. Całość razem zmiksować i wlać do prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 35 minut w temperaturze 180 °C.

Dynię obrać ze skórki, oczyścić, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka i dusić pod przykryciem do miękkości. Brzoskwinie wyjąć z zalewy, pokroić w kostkę i dodać do dyni. Razem wymieszać i gotować przez około 5 minut. Następnie wsypać galaretki w proszku. Dokładnie razem rozmieszać i ostudzić.

Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać jogurt naturalny, a następnie letnią żelatynę (rozpuszczoną wcześniej w 1/3 szklanki gorącej wody).

Wiórki kokosowe wyspać do suchego rondelka i smażyć na złoty kolor bez dodatku tłuszczu. Na koniec zdjąć z ognia i ostudzić.

Na ostudzony makowy spód wylać lekko tężejącą masę dyniowo-brzoskwiniową i włożyć na około 30 minut do lodówki. Następnie wyłożyć masę śmietankowo-jogurtową i posypać wiórkami kokosowymi. Gotowe ciasto włożyć do lodówki.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Można i udanego wypieku życzę :)
Dorota [2014-12-28 18:23:47]
Czy można użyć samych brzoskwiń bez dodatku dyni? Ciasto wygląda bardzo ładnie!
Ewa [2014-12-28 12:04:16]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.