Przepyszne makowe ciasto na Święta Bożego Narodzenia :) Ten wypiek to absolutny hit świątecznych wypieków!
To aromatyczny i mocno bakaliowy makowiec, na cienkim kruchym i jasnym cieście, przykryty lekką pierzynką z kruchego ciasta. A po upieczeniu i przed podaniem na stół posypujemy go dużą ilością słodkiego białego puchu!
Makowiec jest także wspaniałym wypiekiem na wszystkie domowe uroczystości - i te duże, i te małe ;) Z pośród różnych wypieków to własnie on króluje na stole i cieszy się największą popularnością! Czytaj więcej
Zawsze pięknie się prezentuje, kusi wręcz swoim wyglądem i cudnie smakuje. Jest wilgotny i wysoki. A nie ma przy nim, zbytnio dużo pracy, więc zachęcam do wypieku :)
Życząc powodzenia i smacznego!
Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, mąkę ziemniaczaną, cukier trzcinowy, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dodać miękkie masło, śmietanę i żółtka. Zagnieść kruche ciasto i schłodzić w lodówce.
Następnie ¾ kruchego ciasta rozłożyć w tradycyjnej prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 10 minut w temperaturze 180 st C.
Suszone morele pokroić w kostkę. Orzechy włoskie również pokroić. Do miseczki przełożyć rodzynki, suszoną morelę i ananasa. Dodać malinówkę, wymieszać i zostawić pod przykryciem na noc, a tuż przed dodaniem do masy makowej dodać orzechy włoskie i razem wymieszać.
Suchy mak zmielić w maszynce do mielenia maku. Przełożyć do garnka, wlać mleko i chwilkę smażyć, aż mleko wyparuje. Dodać masło i gdy się roztopi masę ostudzić. Następnie dodać miód i razem wymieszać.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier, cukier waniliowy i ubijać, aż piana będzie sztywna. Następnie dodać żółtka i dalej ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Dodać mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, kilka kropel aromatu migdałowego i razem zmiksować. Na koniec całość przełożyć do masy makowej i delikatnie razem połączyć. Dodać bakalie wraz z pozostałą malinówką i jeszcze raz wymieszać.
Gotową masę makową wyłożyć na podpieczony kruchy spód, a na górę ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach pozostałe kruche ciasto. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec jeszcze przez około 50 minut w temperaturze 180 °C.
Ostudzić i schłodzić w lodówce. Przed podaniem na stół makowiec posypać cukrem pudrem.
Smacznego.