Przepisy Extra

Makowiec na kruchym cieście

Przepyszne makowe ciasto na Święta Bożego Narodzenia :) Ten wypiek to absolutny hit świątecznych wypieków!

To aromatyczny i mocno bakaliowy makowiec, na cienkim kruchym i jasnym cieście, przykryty lekką pierzynką z kruchego ciasta. A po upieczeniu i przed podaniem na stół posypujemy go dużą ilością słodkiego białego puchu!

Makowiec jest także wspaniałym wypiekiem na wszystkie domowe uroczystości - i te duże, i te małe ;) Z pośród różnych wypieków to własnie on króluje na stole i cieszy się największą popularnością! Czytaj więcej

Zawsze pięknie się prezentuje, kusi wręcz swoim wyglądem i cudnie smakuje. Jest wilgotny i wysoki. A nie ma przy nim, zbytnio dużo pracy, więc zachęcam do wypieku :)

Życząc powodzenia i smacznego!

Makowiec na kruchym cieście

Składniki:

Kruche ciasto:
1 ½ szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki krupczatki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
20 dag masła
4 łyżki śmietany 18%
2 żółtka
Masa makowa z bakaliami:
50 dag maku (suchego)
500 ml mleka
10 dag masła (roztopionego)
6 łyżek miodu
4 jajka
2 białka
sól
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
aromat migdałowy
Bakaliowy wkład:
5 dag rodzynek
5 dag suszonej moreli
5 dag suszonego ananasa
4 łyżki malinówki
5 dag orzechów włoskich
Do dekoracji:
cukier puder

Sposób wykonania:

Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, mąkę ziemniaczaną, cukier trzcinowy, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dodać miękkie masło, śmietanę i żółtka. Zagnieść kruche ciasto i schłodzić w lodówce.

Następnie ¾ kruchego ciasta rozłożyć w tradycyjnej prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 10 minut w temperaturze 180 st C.

Suszone morele pokroić w kostkę. Orzechy włoskie również pokroić. Do miseczki przełożyć rodzynki, suszoną morelę i ananasa. Dodać malinówkę, wymieszać i zostawić pod przykryciem na noc, a tuż przed dodaniem do masy makowej dodać orzechy włoskie i razem wymieszać.

Suchy mak zmielić w maszynce do mielenia maku. Przełożyć do garnka, wlać mleko i chwilkę smażyć, aż mleko wyparuje. Dodać masło i gdy się roztopi masę ostudzić. Następnie dodać miód i razem wymieszać.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier, cukier waniliowy i ubijać, aż piana będzie sztywna. Następnie dodać żółtka i dalej ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Dodać mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, kilka kropel aromatu migdałowego i razem zmiksować. Na koniec całość przełożyć do masy makowej i delikatnie razem połączyć. Dodać bakalie wraz z pozostałą malinówką i jeszcze raz wymieszać.

Gotową masę makową wyłożyć na podpieczony kruchy spód, a na górę ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach pozostałe kruche ciasto. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec jeszcze przez około 50 minut w temperaturze 180 °C.

Ostudzić i schłodzić w lodówce. Przed podaniem na stół makowiec posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.