Murzynek to znane, dosyć popularne ciasto o brązowej barwie, uzyskiwanej dzięki dodaniu do ciasta kakao. Jego wykonanie jest bardzo proste, szybkie i zwykle wypiek dobrze się udaje :)
Można zaryzykować twierdzenie, że murzynek jest jednym ze „szkolnych” ciast, które pozwalają na doskonalenie umiejętności cukierniczych.
W tym przepisie na murzynka występuje dodatkowy produkt. Tym razem nie są to świeże lub mrożone owoce, ale jest to słodki dżem. Gotowe dżemy oczywiście można nabyć w sklepie, ale my proponujemy przygotowywać samodzielnie te słodkie masy, które w kuchni zawsze znajdą zastosowanie. Można nimi smarować kanapki, bardzo lubiane przez dzieci.
Często własnoręcznie przygotowane dżemy przydadzą się przy pieczeniu słodkich ciast (np. przykładowego murzynka, kruchych ciast, pierników itd.). Czytaj więcej
Dżem to forma przechowywania owoców przez dłuższy czas i wykorzystywania ich zimą - np. do naleśników czy właśnie do wypieków, jak to jest w tym przepisie. Ponadto samodzielnie można łączyć dowolne, ulubione owoce i w ten sposób uzyskać smakołyk nie dostępny w sklepie.
Nasz murzynek to bardzo dobre i wilgotne ciasto. Jeśli tylko przyjedzie nam ochota na coś słodkiego, to zawsze możemy się skusić na ten szybki, kakaowy wypiek.
Miłośnicy czekolady mogą go polać polewą czekoladową i dowolnie udekorować kolorowymi cukierkami, wiórkami kokosu, płatkami migdałów, orzechami, kandyzowanymi owocami - wybór jest duży ;) Można go jeszcze polać słodkim, białym lukrem lub posypać lekkim puchem, czyli cukrem pudrem.
Smacznego :)
Do garnka przełożyć masło. Dodać cukier, cukier waniliowy, kakao do ciast i wodę. Całość razem wymieszać i zagotować. Z masy odlać ½ szklanki na polewę i obie masy ostudzić.
Do większej masy dodać żółtka, przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i zmiksować razem. Na koniec dodać dżem (ja dałam właśnie taki mix owocowy: z jagód, borówek i wiśni – mniam :)), ubite na sztywną pianę białka ze szczyptą soli i kilka kropli aromatu migdałowego. Delikatnie razem wymieszać i przełożyć do formy keksowej (o wymiarach 11 na 40 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 50 minut w temperaturze 180 °C.
Następnie murzynka ostudzić i polać odlaną na początku polewą (½ szklanki).
Smacznego.