Murzynek to często spotykany na naszych stołach słodki wypiek cukierniczy. Jego wykonanie jest proste, żeby nie powiedzieć banalnie proste ;)
Jest to ciasto, które można piec na różne sposoby, dodając np. bakalie albo owoce i tym samym urozmaicając jego smak. Murzynek, to taki wypiek, który zwykle się udaje. Ciasto w swoim składzie zawiera imbir, cynamon i inne przyprawy o intensywnym aromacie, które nadają mu charakterystyczny smak i zapach. Gdy się ciasto piecze pięknie pachnie w całym domu... mmm co za zapach?? Nawet dla takiego zapachu warto piec ;) Czytaj więcej
Ten fantastycznie pyszny murzynek, w którym znajdują się dodatkowo orzechy włoskie, rodzynki, suszone figi oraz kandyzowana skórka z pomarańczy świetnie się prezentuje. Zachęcamy do wypróbowania tego przepisu na murzynka - ciasta na każdą okazję, który można podać w świątecznym bożonarodzeniowym czasie oraz na co dzień do kawki lub herbatki.
Smacznego :)
Masło przełożyć do garnka, dodać miód, kakao do ciasta i mleko. Razem zagotować i ostudzić. Do zimnej masy dodać żółtka, 1 szklankę mąki pszennej, proszek do pieczenia oraz szczyptę cynamonu, mielonego imbiru i gałki muszkatołowej.
Orzechy włoskie i figi suszone pokroić i przełożyć do miski. Dodać rodzynki i kandyzowaną skórkę pomarańczową. Następnie dodać pozostałą mąkę (½ szklanki) i razem wymieszać.
Białka ubić na sztywną masę, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści.
Do masy dodać bakalie, ubite białka i kilka kropel ekstraktu waniliowego. Wszystko razem delikatnie wymieszać i wylać do formy keksowej o wymiarach 11 na 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45 minut w temperaturze 180 °C.
Do miski wlać mleko. Dodać cukier puder i kilka kropli aromatu migdałowego. Wszystko razem zmiksować. Białym lukrem (2/3) polać upieczonego i ostudzonego murzynka. Do pozostałego lukru (1/3) dodać kakao do ciast i zmiksować. Kakaowym lukrem polać murzynka i dowolnie udekorować srebrnymi kuleczkami.
Smacznego.