To jedne z najłatwiejszych i najsmaczniejszych ciasteczek owsianych z dodatkiem soczystych owoców, które są dostępne w naszych sklepach przez okrągły rok.
A mowa jest tutaj o.... jabłuszkach! Do tego aromatyczne przyprawy oraz bogate w błonnik płatki i otręby owsiane... pycha!
Jabłka obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jajka wbić do miseczki i rozmieszać widelcem.
Do miski wsypać płatki i otręby owsiane, dodać jabłka, jajka, cukier, cukier waniliowy, cynamon, szczyptę gałki muszkatołowej oraz soli. Całość razem wymieszać i zostawić pod przykryciem na około 1 godzinę.
Następnie kłaść łyżką masę na formę wyłożoną papierem do pieczenia i kształtować okrągłe ciasteczka. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 175 °C.
Z podanych składników wyjdzie około 30 aromatycznych ciasteczek.
Smacznego.