Przepisy Extra

Krucha orzechowa szarlotka na świąteczny stół

Miękkie kruche ciasto z orzechami włoskimi w roli głównej, a między nim słodka i aromatyczna masa jabłkowa. Po upieczeniu i ostudzeniu całość posypana słodkim pudrem :)

Ciasto to jest bardzo łatwe i proste do przygotowania, nie ma z nim większych problemów - trzeba tylko zmielić orzechy włoskie lub kupić takie już gotowe i... problem mielenia mamy już z głowy ;)

To świetny i sprawdzony przepis, z którego śmiało można korzystać zwłaszcza latem i jesienią, kiedy pod ręką mamy kruche i soczyste jabłka z własnego sadu - mniam! Czytaj więcej

To wypiek idealny na każdą okazję - i do codziennej kawusi, na różnego rodzaju przyjęcia i na świąteczny stół.

Oczywiście miłośnicy czekolady mogą polać sobie to ciacho polewą czekoladową, a dla wzmocnienia orzechowej nutki można udekorować go prażonymi orzechami lub kandyzowaną skórką pomarańczową - będzie mega!

Powodzenia i smacznego :)

Krucha orzechowa szarlotka na świąteczny stół

Składniki:

Orzechowe ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki krupczatki
15 dag mielonych orzechów włoskich (1 ½ szklanki)
½ szklanki cukru trzcinowego
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
gałka muszkatołowa
20 dag masła
3 żółtka
2 łyżki śmietany 18%
Dodatkowo:
2 łyżki bułki tartej
Aromatyczna masa jabłkowa:
1 ½ kg jabłek (waga po obraniu)
2 łyżki soku z cytryny
1/3 szklanki cukru trzcinowego
2 łyżeczki cynamonu
1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki wody
Beza:
3 białka
sól
½ szklanki cukru
1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej
aromat migdałowy
Do dekoracji:
cukier puder

Sposób wykonania:

Jabłka obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka z grubym dnem. Dodać sok z cytryny, cukier trzcinowy i cynamon. Wymieszać i smażyć na małym ogniu, aż jabłka się usmażą. Na koniec mąkę ziemniaczaną rozmieszać w wodzie, wlać do masy jabłkowej, wymieszać i zagotować.

Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, mielone orzechy włoskie, cukier trzcinowy, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę gałki muszkatołowej. Dodać miękkie masło, żółtka i śmietanę. Całość razem wymieszać, zagnieść orzechowe ciasto i schłodzić.

Tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zetrzeć do niej na tarce o dużych oczkach ¾ orzechowego ciasta. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 15 minut w temperaturze 175 °C.

Schłodzone białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści, a masa zrobi się szklista. Dodać mąkę ziemniaczaną, kilka kropli aromatu migdałowego i razem zmiksować.

Podpieczone orzechowe ciasto posypać bułką tartą, a następnie rozłożyć na nim ciepłą aromantyczną masę jabłkową. Na koniec wyłożyć bezę, a na nią zetrzeć na tarce o dużych oczkach pozostałe orzechowe ciasto. Włożyć ponownie do nagrzanego piekarnika i piec jeszcze przez około 45 minut w temperaturze 175 °C.

Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Fajna odmiana zwykłego kruchego ciasta, wydaje mi się, że z orzechami tutaj jest jeszcze więcej do chrupania! Mniam...
Olga [2019-01-23 11:54:31]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.