Miękkie kruche ciasto z orzechami włoskimi w roli głównej, a między nim słodka i aromatyczna masa jabłkowa. Po upieczeniu i ostudzeniu całość posypana słodkim pudrem :)
Ciasto to jest bardzo łatwe i proste do przygotowania, nie ma z nim większych problemów - trzeba tylko zmielić orzechy włoskie lub kupić takie już gotowe i... problem mielenia mamy już z głowy ;)
To świetny i sprawdzony przepis, z którego śmiało można korzystać zwłaszcza latem i jesienią, kiedy pod ręką mamy kruche i soczyste jabłka z własnego sadu - mniam! Czytaj więcej
To wypiek idealny na każdą okazję - i do codziennej kawusi, na różnego rodzaju przyjęcia i na świąteczny stół.
Oczywiście miłośnicy czekolady mogą polać sobie to ciacho polewą czekoladową, a dla wzmocnienia orzechowej nutki można udekorować go prażonymi orzechami lub kandyzowaną skórką pomarańczową - będzie mega!
Powodzenia i smacznego :)
Jabłka obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka z grubym dnem. Dodać sok z cytryny, cukier trzcinowy i cynamon. Wymieszać i smażyć na małym ogniu, aż jabłka się usmażą. Na koniec mąkę ziemniaczaną rozmieszać w wodzie, wlać do masy jabłkowej, wymieszać i zagotować.
Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, mielone orzechy włoskie, cukier trzcinowy, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę gałki muszkatołowej. Dodać miękkie masło, żółtka i śmietanę. Całość razem wymieszać, zagnieść orzechowe ciasto i schłodzić.
Tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zetrzeć do niej na tarce o dużych oczkach ¾ orzechowego ciasta. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 15 minut w temperaturze 175 °C.
Schłodzone białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści, a masa zrobi się szklista. Dodać mąkę ziemniaczaną, kilka kropli aromatu migdałowego i razem zmiksować.
Podpieczone orzechowe ciasto posypać bułką tartą, a następnie rozłożyć na nim ciepłą aromantyczną masę jabłkową. Na koniec wyłożyć bezę, a na nią zetrzeć na tarce o dużych oczkach pozostałe orzechowe ciasto. Włożyć ponownie do nagrzanego piekarnika i piec jeszcze przez około 45 minut w temperaturze 175 °C.
Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Smacznego.