Smaczne owocowe (gruszki + jabłka) i serowe ciasto na kruchym, razowym spodzie - mniam!
Te warstwy wyglądają tutaj ciekawie, bo niby takie zwykłe ciasto, a prezentuje się bardzo okazale :)
Na spodzie trochę inne, bo razowe ciasto - dużo zdrowsze od tego zwykłego - na bazie białej mąki, potem pyszna masa serowa, na niej równie smaczna masa owocowa, a na górze puszysta białkowa pianka z małą, nietypową dekoracją - bo z otrębami owsianymi!
To trochę takie ciężkie i konkretne ciasto, ale bardzo pyszne! Jest dosyć prostym i szybkim ciastem do wykonania.
Diabetycy lub osoby będące na diecie śmiało mogą sobie to ciasto przygotować, oczywiście ujmując tutaj dużo cukru, a w ostateczności zamieniając biały cukier na trzcinowy lub lepiej na brzozowy - sprawdziłam, tak też się da i ciacho wychodzi super :) Czytaj więcej
A Ci, co nie liczą kalorii, mogą sobie to ciacho polać polewą czekoladową z dodatkiem mielonego cynamonu - mniam!
To ciasto to też fajny pomysł na trochę inne wykorzystanie jabłek - czyli zupełnie inny pomysł na jabłecznik... jabłecznik warstwowy i wieloskładnikowy :)
To ciacho jest idealne w każdym sezonie, a już w sezonie jesiennym koniecznie trzeba się na niego skusić. Można go też upiec na Święta Bożego Narodzenia lub na Wielkanoc :)
Zapraszam na najsmaczniejsze razowe ciasto i życzę smacznego!
Gruszki i jabłka obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka z grubym dnem. Dodać sok z cytryny, cukier, razem wymieszać i smażyć na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aby masa się nie przypaliła. Pod koniec duszenia wsypać kaszę mannę, razem wymieszać i jeszcze chwilę dusić. Zdjąć z ognia i ostudzić.
Do miski wsypać mąkę razową, mąkę krupczatkę, proszek do pieczenia i cukier trzcinowy. Dodać masło, żółtka i śmietanę. Całość razem posiekać nożem, a następnie zagnieść kruche ciasto i schłodzić w lodówce. Tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć w niej razowe ciasto i nakłuć widelcem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut w temperaturze 175 °C.
Twaróg przełożyć do miski. Dodać mleko, cukier puder, kilka kropli aromatu rumowego i razem zmiksować blenderem na gładką masę. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę, dodać żółtka i dalej ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Schłodzoną śmietankę ubić. Na koniec do masy serowej dodać ubite jajka, śmietankę, mąkę ziemniaczaną i razem delikatnie wymieszać.
Białka ubić na sztywną masę ze szczyptą soli, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści, a masa zrobi się sztywna i biała. Na koniec dodać olej, mąkę ziemniaczaną, kilka kropli aromatu rumowego i całość delikatnie wymieszać.
Na podpieczone razowe ciasto wyłożyć masę serową, potem masę owocową i na koniec piankę z białek. Wierzch ciasta posypać otrębami owsianymi. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec dalej przez około 35 minut w temperaturze 175 °C.
Smacznego.