Przepisy Extra

Warstwowy jabłecznik z malinami

Składniki:

Ciasto kruche:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
½ szklanki mąki krupczatki
½ szklanki mąki kukurydzianej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
8 żółtek
20 dag masła
¼ szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
ok. 1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka kakao do ciasta
Masa jabłkowa:
1 ½ kg jabłek (waga po obraniu)
¼ szklanka cukru
4 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki wody
Beza:
8 białek
sól
¾ szklanki cukru
6 łyżek mąki ziemniaczanej
½ szklanki oleju
Dodatkowo:
70 dag malin
cukier puder

Sposób wykonania:

Żółtka zmiksować z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Następnie wsypać mąkę pszenną, mąkę pszenną pełnoziarnistą, mąkę krupczatkę, mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia oraz dodać sok z cytryny. Całość razem wymieszać i zagnieść kruche ciasto.

Tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 26 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie formy rozłożyć ¾ kruchego ciasta i nakłuć widelcem. Formę z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 15 minut w temperaturze 175 °C. Do pozostałego ciasta dodać kakao do ciast, zagnieść i schłodzić w lodówce.

Jabłka obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka, wsypać cukier (można dodać go więcej, jeśli jabłka są kwaśne), wymieszać i razem smażyć na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aby masa jabłkowa się nie przypaliła. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w wodzie, wlać do masy, wymieszać, całość zagotować i zdjąć z ognia.

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Wsypać cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści. Na koniec wsypać mąkę ziemniaczaną, wlać olej i całość razem zmiksować.

Na podpieczone kruche ciasto wyłożyć masę jabłkową, na niej ułożyć połowę malin, następnie przykryć je delikatnie bezą. Na górze poukładać pozostałe maliny i zetrzeć na tarce o dużych oczkach kakaowe ciasto. Formę z ciastem ponownie włożyć do nagrzanego piekarnia i piec przez około 40 minut w temperaturze 175 °C.

Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.