Wielkanocna, cytrynowa baba - na Wielkanoc musi być!A ta jest wspaniała i mocno cytrynowa :)
Ten przepis na babeczkę jest bardzo prosty, a sama babeczka zawsze się udaje. Pięknie rośnie, nie opada wcale, a jak przyjemnie pachnie w domu jak się piecze - koniecznie sprawdźcie!
Po upieczeniu babkę lukrujemy i dowolnie dekorujemy. Ja delikatnie posypałam ją otartą skórką z cytryny, ale można też czekoladą, zrumienionymi płatkami migdałów, kolorowymi bakaliami, kandyzowaną skórką z pomarańczy, cytryny, wiórkami kokosu, prażonymi orzechami, słonecznikiem... jak widać możliwości jest wiele - do koloru, do wyboru :) Czytaj więcej
Ta cytrynowa baba pięknie prezentuje się na Świątecznym stole wśród innych świątecznych wypieków. Ona jest królową Świąt Wielkanocnych :)
Zachęcam do wypieku i życzę smacznych, kolorowych i zdrowych Świąt Wielkiej Nocy :)
Miękką margarynę Kasia utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Dalej ucierając dodawać po jednym jajku. Następnie wsypywać do masy wymieszane obydwie mąki z proszkiem do pieczenia, zmielone orzechy włoskie i startą na tarce o małych oczkach skórkę z cytryny. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy babki z kominkiem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 60 minut w temperaturze 170-180 °C.
Wycisnąć sok z cytryny. Dodać do niego zimną przegotowaną wodę i cukier puder. Razem wymieszać i powstałym ponczem nasączyć ostudzoną babkę. Następnie polać gotową polewą cytrynową i posypać startą na tarce o małych oczkach skórką z cytryny.
Smacznego.