Babki to szeroka grupa ciast, różniących się barwą i smakiem, które to cechy uzyskuje się dodając do ciasta określone składniki, np. kakao, mak, bakalie, przyprawy oraz różne rodzaje serów.
To prosty przepis na babkę, który można polecić nawet początkującym cukiernikom - amatorom :)
Dolna część babki jest jaśniejsza i ma orzechowy smak. Górna, mniejsza jej część, dzięki dodaniu do ciasta kakao, ma ciemniejszą, brązową barwę. Babka o orzechowo-kakaowym smaku jest delikatna i ma przyjemny zapach, dobrze się prezentuje i może stanowić ozdobę każdego stołu. Czytaj więcej
To babka idealna na Święta Bożego Narodzenia i na sylwestrowe przyjęcie!
Zachęcamy do wypieku i życzymy smacznego :)
Masło utrzeć na puszystą masę. Dalej ucierając dodawać po jednym żółtku, połowę cukru i olej. Następnie dodać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmielonymi orzechami włoskimi. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodać pozostały cukier i dalej ubijać. Na koniec dodać do masy i całość razem wymieszać.
Do długiej formy o wymiarach około 11 na 37 cm włożyć papier do pieczenia i wyłożyć ¾ ciasta. Natomiast do pozostałego ciasta dodać kakao, dokładnie wymieszać i wyłożyć na środek ciasta. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut w temperaturze 180 °C.
Po ostudzeniu babkę polać ponczem (zimną przegotowaną wodą wymieszaną z kilkoma kroplami aromatu rumowego). Następnie polać ją gotową polewą czekoladową, a jak polewa zastygnie polać gotowym lukrem, tworząc paski lub esy-floresy.
Smacznego.