Przepisy Extra

Ciasto cytrynowo-serowe - miękkie i orzeźwiające

Składniki:

Kakaowy biszkopt:
5 jajek
2 białka
sól
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1 1/2 łyżki kakao do ciast
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Poncz:
1/2 szklanki wody (przegotowanej)
1 łyżka cukru
aromat waniliowy
Masa cytrynowa:
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
10 dag masła
40 dag cytryn (4 sztuki)
1/2 szklanki mleka
2 żółtka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
ok. 20 dag herbatników (np. maślanych pełnoziarnistych)
Masa serowa:
1/2 litra śmietanki 30%
30 dag serka homogenizowanego waniliowego
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka żelatyny
Polewa czekoladowa:
10 dag gorzkiej czekolady
5 dag masła
2 łyżki mleka
Do dekoracji:
wiórki kokosowe

Sposób wykonania:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Na koniec dodać mąkę pszenną wymieszaną z kakao do ciast i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać i wyłożyć biszkopt do prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Formę z biszkoptem włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić i przekroić na dwie części.

Do rondelka wlać 1 ½ szklanki wody. Dodać cukier, cukier waniliowy i masło. Wymieszać i zagotować. Cytryny umyć, sparzyć, osuszyć i zetrzeć skórkę na tarce o małych oczkach. Potem cytryny przekroić, wycisnąć z nich sok i wlać do gotującego się słodkiego syropu. Do mleka dodać żółtka, mąkę ziemniaczaną, skórkę z cytryny i wymieszać. Następnie wlać do gotującego się syropu, ponownie wymieszać i zagotować.

Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem. Następnie dodać serek homogenizowany waniliowy i letnią żelatynę (1 łyżkę należy wcześniej rozpuścić w 1/3 szklance gorącej wody).

Do ciepłej przegotowanej wody dodać cukier, kilka kropli aromatu waniliowego i dokładnie rozmieszać, aby cukier się rozpuścił.

Jedną część kakaowego biszkoptu nasączyć ponczem (½), wyłożyć gorącą masę cytrynową, a na niej rozłożyć herbatniki i ostudzić. Następnie wyłożyć masę serową, przykryć ją drugą częścią kakaowego biszkoptu i nasączyć pozostałym ponczem.

Do rondelka przełożyć połamaną na kawałki gorzką czekoladę. Dodać masło, mleko i całość razem podgrzewać na małym ogniu, aby składniki się połączyły. Letnią polewą czekoladową polać wierzch ciasta i posypać wiórkami kokosowymi zrumienionymi na suchej patelni.

Gotowe ciasto schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
6 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Dziękuję bardzo! :)
Dorota [2014-11-23 21:47:24]
ciasto pyszne
Sisia [2014-11-23 16:24:29]
To super! Cieszę się, że się udało i że tak zasmakowało. Serdecznie pozdrawiam i Wesołego Alleluja życzę :) Ja przepisu na wspomnianą babeczkę niestety nie mam...
Dorota [2014-04-15 15:27:37]
Poproszę o wspomniany przepis na sprawdzoną babkę z majonezem.Z góry dziękuję i życzę Radosnych Swiąt
Kasia O [2014-04-15 07:18:18]
Bardzo smaczne ciasto, wczoraj je zrobiłam i jestem zachwycona. Nie słodkie lekko kwaśne takie jak lubie, dodaje do ulubionych i polecam innym. Dziękuje Dorotko za przepis.
Kolda [2014-04-13 14:33:11]
Fajny pomysł :)
Dorota [2014-04-09 22:49:36]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.