Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Na koniec dodać mąkę pszenną wymieszaną z kakao do ciast i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać i wyłożyć biszkopt do prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Formę z biszkoptem włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić i przekroić na dwie części.
Do rondelka wlać 1 ½ szklanki wody. Dodać cukier, cukier waniliowy i masło. Wymieszać i zagotować. Cytryny umyć, sparzyć, osuszyć i zetrzeć skórkę na tarce o małych oczkach. Potem cytryny przekroić, wycisnąć z nich sok i wlać do gotującego się słodkiego syropu. Do mleka dodać żółtka, mąkę ziemniaczaną, skórkę z cytryny i wymieszać. Następnie wlać do gotującego się syropu, ponownie wymieszać i zagotować.
Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem. Następnie dodać serek homogenizowany waniliowy i letnią żelatynę (1 łyżkę należy wcześniej rozpuścić w 1/3 szklance gorącej wody).
Do ciepłej przegotowanej wody dodać cukier, kilka kropli aromatu waniliowego i dokładnie rozmieszać, aby cukier się rozpuścił.
Jedną część kakaowego biszkoptu nasączyć ponczem (½), wyłożyć gorącą masę cytrynową, a na niej rozłożyć herbatniki i ostudzić. Następnie wyłożyć masę serową, przykryć ją drugą częścią kakaowego biszkoptu i nasączyć pozostałym ponczem.
Do rondelka przełożyć połamaną na kawałki gorzką czekoladę. Dodać masło, mleko i całość razem podgrzewać na małym ogniu, aby składniki się połączyły. Letnią polewą czekoladową polać wierzch ciasta i posypać wiórkami kokosowymi zrumienionymi na suchej patelni.
Gotowe ciasto schłodzić w lodówce.
Smacznego.