Przepisy Extra

Biszkopt z makiem

Składniki:

Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 czubata szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
aromat migdałowy
Masa makowa:
1 1/2 szklanki maku
3 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
aromat migdałowy
25 dag margaryny
Polewa:
3 łyżki wody
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
3 łyżki margaryny
Do dekoracji:
płatki migdałowe

Sposób wykonania:

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i podzielić na dwie części. Każdą część nasączyć przegotowaną wodą wymieszaną z aromatem migdałowym.

Mak zalać wrzącą wodą (ok. 1 szklanki), ostudzić i zmielić 2 razy. Następnie połączyć z jajkami, mąką ziemniaczaną, cukrem i aromatem migdałowym. Margarynę zagotować i dodawać do niej stopniowo masę makową, cały czas mieszając. Gotować 5 minut.

Na jedną część biszkoptu wyłożyć gorącą masę makową i przykryć drugą częścią biszkoptu. Lekko docisnąć.

Wodę, cukier i kakao zagotować. Zdjąć z ognia, dodać margarynę i dokładnie wymieszać łyżką, aż składniki się połączą. Ostudzoną polewą polać ciasto i udekorować płatkami migdałowymi.

Smacznego.

Dodane przez Krysia w dniu
27 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
ciasto super chociaż zrobiłam z gotową masą dziękuję za przepis pozdrawiam
Renata [2010-12-24 15:29:51]
Najlepiej margarynę rozpuścić, wlać do gotowej masy makowej i dokładnie wymieszać.
Dorota [2010-01-05 10:15:02]
a jesli dodaje margaryne do gotowej masy makowej to czy mam ja rozpuscic czy zmiksowac normalnie?bardzo prosze o odpowiedz
kajda [2009-12-23 10:14:48]
to ciasto robla moja kolezanka .ktora w dzien wigilii zginela w wypadku 10 lat temu.Mialam wziac przepis-nie zdazylam.Teraz wreszcie zrobie je sama dzieki wam, bo jest pyszne
ania [2009-12-14 14:33:56]
Właśnie sie piecze...zobaczymy jak wyjdzie, ale surowe pycha, więc jestem spokojna :) WESOŁYCH ŚWIĄT!!!
Edyta [2008-12-23 14:45:03]
najlepiej do masy makowej dodać tylko margarynę kasie i zamiast maki ziemniaczanej 2-3 łyżki bułki tartej. Robiłam wychodzi za każdym razem. Nawet nadaje sie do rolady. Margarynę mozna dodać w mniejszej porcji.
kinga [2008-02-02 19:22:06]
Ciasto wyszło wyśmienite polecam je .Ala
Ala [2007-10-22 16:12:49]
biszkopt z makiem!!!!!!!!!super!!!!!!!!!!wszystkim smakowalo.polecam
kamla21 [2007-06-20 15:06:06]
Hmm ...ważne jest aby mak był dwa razy zmielony, wtedy tej masy jest więcej i margaryna "ma co trzymać" bo gdy zastygnie cała masa makowa - to ta margaryna powoduje to, że mak się nie rozsypuje. Tak szczerze powiedziawszy nie wiem co mogło być tego przyczyną, może należy zmniejszyć ilość margaryny...
Dorota [2007-02-26 16:19:06]
Proszę o odpowiedź dlaczego po zagotowaniu maku margaryna się oddziela , bardzo mnie to ciekawi czy robię coś źle ?
Elka [2007-02-23 15:40:55]
Dzis go upiekalm , bardzo smaczny! Przepis warty polecenia dalej , ja nie robilam polewy , bo bez niej to juz i tak baba kaloryczna!
Maja [2007-02-04 15:49:53]
SUPER
OLA [2007-01-25 16:42:37]
Dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam :))
Ania [2006-12-26 17:54:53]
Przyznam się, że z gotową masą makową ciasta nie robiłam, ale gdybym robiła to dodałabym jajka, mąkę ziemniaczaną i margarynę. (Przepraszam ale wcześniej nie mogłam odpowiedzieć). Pozdrawiam :)
Dorota [2006-12-25 22:45:11]
Mam już gotową, w puszce masę makową, czy musze do niej dodać jajka, aromat,mąkę ziemniaczana i margarynę czy mogę od razu kłaść na biszkopt? Bardzo prosze o odpowiedź-właśnie zaczynam piec :)
Ania [2006-12-24 10:55:53]
myślę,że w tym przyp.(biszkopt z makiem)można też użyć gotowej masy makowej i wzbogacić ją tylko dodatkami?Tego przepisu nie probowałam jeszcze;waham się,czy może lepiej japońca"na spodzie i wszystko piec.;chociaż ten na biszkopcie kusi mnie - tak mocno zachwalany więc musi być też super.Chcę by wszyscy byli zadowoleni w Święta ,no i coś nowego. Bardzo fajne przepisy,niektóre znam Dzięki bardzo,pozdrawiam i życzę radosnych i pogodnych Świąt Wielkanocnych.
MaSz. [2006-04-12 11:30:30]
Jest poprostu rewelacyjne!Niebo w gębie!
Irena [2006-01-19 22:57:28]
ciasto dobre. wszystkim smakowało. polecam EWA
EWA [2005-12-12 12:47:51]
a powiedzcie mi DLACZEGO PO ZAGOTOWANIU MAKU, MARGARYNA ZACZELA MI SIE ODZIELAC OD MASY MAKOWEJ??? nie wiem co z tego wyjdzie... :/
Kasjus [2005-12-11 18:09:54]
ciasto super szkoda ze tak szybko sie go zjada naprawde polecam...... gosia w
gosia [2005-12-11 13:43:21]
ciasto bardzo dobre
jadzia [2005-11-27 18:37:05]
ciasto jest pyszne .Gorąco polecam
dorota [2005-11-15 14:38:30]
Moja rodzina uwielbia to ciasto, a zwłaszcza mój syn niejadek.Robię je już od dawna zawsze się udaje i jest smaczne. Pozdrawiam
Urszula z Żagania [2005-10-26 14:26:19]
Znakomity makowiec, udal się od razu. Warto spróbowac.
olla [2005-10-23 15:51:56]
Już kiedyś podpowiadałam aby do ciasata biszkoptowego dodać ze 3 łyżki oleju,wtedy nie trzeba go nasączać.Ciasto biszkoptowe należy szybko wkładać do piekarnika bo inaczej może być zakalec.
Krysia.O. z Tupperware Szczecin. [2005-10-09 21:55:00]
właśnie go upiekłam. Jest jeszcze ciepły a już super.
deka [2005-10-07 17:11:32]
Przepis na to ciasto jest bardzo dobry. Robię je od kilku lat i zawsze się udaje. Gorąco polecam
Anka [2005-10-07 14:53:48]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.