Wakacyjna pychotka? Co prawda w nazwie tego pysznego i fantastycznie prezentującego się na stole ciasta biszkoptowego, z bitą śmietaną, przesłodką masą toffi i dodatkiem truskawek znajduje się słowo „wakacyjna”, lecz ja myślę, że ten wypiek cukierniczy może być przebojem również w innych porach roku ;)
„Wakacyjna pychotka” to słodycz o smaku toffi połączona z aromatem truskawek. Truskawki to częste, sezonowe owoce o niezwykłych właściwościach zawierające cenne dla organizmu substancje. I właśnie z tego powodu warto jak najczęściej piec ciasta, w których znajdują się te zdrowe owoce. Spróbujcie, bo warto skosztować taki słodki rarytas! Czytaj więcej
Połączenie przepysznego toffi z puszystą śmietanką jest bardzo ciekawym rozwiązaniem. Dobrze schłodzone - smakuje wybornie, nawet w upały... i wszystkie lodowe desery mogą się wtedy skryć ;)
To ciasto smakuje wszystkim, i dzieciom i dorosłym. Jest świetnym i słodkim pomysłem na umilenie sobie i osłodzenie każdego wakacyjnego popołudnia.
Smacznego :)
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier i ubijać, aż się rozpuści. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Na koniec dodać wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę pszenną i delikatnie razem wymieszać. Tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej biszkopt. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i przekroić na dwie części.
Puszkę mleka skondensowanego słodzonego włożyć do garnka z wodą i gotować 3 godziny na średnim ogniu (puszka z mlekiem powinna być cały czas zakryta wodą, w tym celu podczas gotowania wodę należy cały czas uzupełniać). Na koniec wodę z garnka wylać i po około 30 minutach ostrożnie otworzyć puszkę.
Truskawki opłukać, osuszyć, obrać z szypułek i pokroić wzdłuż na 4 części.
Schłodzoną śmietankę ubić, dodać jogurt naturalny, cukier puder, kilka kropli aromatu migdałowego i razem zmiksować. Na koniec dodać letnią żelatynę rozpuszczoną wcześniej w 1/3 szklanki gorącej wody i całość razem zmiksować.
Mleczną czekoladę połamać na kawałki i przełożyć do rondelka. Dodać mleko i podgrzewać cały czas mieszając, aby masa się połączyła. Zdjąć z ognia i lekko ostudzić.
Na jedną część biszkoptu wyłożyć masę toffi i przykryć drugą częścią biszkoptu. Następnie wyłożyć masę śmietankową. Na niej rozłożyć truskawki, a między nimi płatki migdałowe. Całość polać polewą czekoladową w tzw. esy-floresy.
Gotowe ciasto schłodzić w lodówce. Schłodzone smakuje wybornie, a w wakacje najlepiej ;)
Smacznego.