Biszkopt z musem serowo-truskawkowym to miękkie, wilgotne i słodkie ciasto na każdą okazję :) I na zwykły stół i na niedzielny ;)
To ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania i dosyć tanie. Udaje się każdemu, tutaj nie ma się co zepsuć. Jedynie z czym możemy mieć problem to przekrawanie biszkoptu.... ale i na to jest sposób ;) Aby biszkopt ładnie nam się przekroił, należy go upiec dzień wcześniej przed składaniem ciasta, wtedy nasz biszkopt nieco odpocznie, dzięki czemu da się równo przekroić, i dodatkowo nie będzie się rwał i targał... Czytaj więcej
Kto chce mieć ciasto z truskawkami w środku zimy??? To zapraszam do wypieku :)
Powodzenia :)
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Dodać cukier, cukier waniliowy i ubijać, a gdy piana będzie sztywna dodać żółtka i dalej ubijać, aż trochę powiększy swoją objętość. Na koniec wsypać mąkę pszenną wymieszaną z kakao do ciast i proszkiem do pieczenia. Delikatnie razem wymieszać i wyłożyć do prostokątnej formy (25/35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 180 st. Ostudzić i przekroić na połowę.
Biały twaróg przecisnąć przez praskę 3 razy i przełożyć do miski. Żelatynę rozpuścić w około ¼ szklanki gorącej wody, dokładnie rozmieszać i ostudzić. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, przełożyć do sera. Dodać dżem, żelatynę (może być letnia) i razem zmiksować.
Na jednej części biszkoptu rozsmarować cienką warstwę truskawkowego dżemu, potem wyłożyć mus serowo-truskawkowy i przykryć drugą częścią biszkoptu, lekko dociskając.
Mleczną czekoladę połamać. Dodać do niej mleko, śmietankę i masło. Podgrzewać na małym ogniu, aby składniki się połączyły, a na koniec lekko ostudzoną polewą polać ciasto. Wierzch udekorować wiórkarki koksowymi i schłodzić w lodówce.
Smacznego.