Przepisy Extra

Biszkopt z musem serowo-truskawkowym

Biszkopt z musem serowo-truskawkowym to miękkie, wilgotne i słodkie ciasto na każdą okazję :) I na zwykły stół i na niedzielny ;)

To ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania i dosyć tanie. Udaje się każdemu, tutaj nie ma się co zepsuć. Jedynie z czym możemy mieć problem to przekrawanie biszkoptu.... ale i na to jest sposób ;) Aby biszkopt ładnie nam się przekroił, należy go upiec dzień wcześniej przed składaniem ciasta, wtedy nasz biszkopt nieco odpocznie, dzięki czemu da się równo przekroić, i dodatkowo nie będzie się rwał i targał... Czytaj więcej

Kto chce mieć ciasto z truskawkami w środku zimy??? To zapraszam do wypieku :)

Powodzenia :)

Składniki:

Biszkopt z kakaową nutką:
7 jajek
sól
½ szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
½ szklanki mąki pszennej
1 ½ łyżeczki kakao do ciast
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
15 dag dżemu truskawkowego (ok. ½ słoiczka)
Mus serowo-truskawkowy:
50 dag białego twarogu (może być mielony)
500 ml śmietanki 30%
1 łyżka cukru pudru
3 łyżeczki cukru waniliowego
15 dag dżemu truskawkowego (ok. ½ słoiczka)
3 łyżki żelatyny
Polewa czekoladowa:
10 dag czekolady mlecznej
3 łyżki mleka
3 łyżki śmietanki 30%
1 łyżeczka masła
Do dekoracji:
ok. 5 dag wiórek koksowych

Sposób wykonania:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Dodać cukier, cukier waniliowy i ubijać, a gdy piana będzie sztywna dodać żółtka i dalej ubijać, aż trochę powiększy swoją objętość. Na koniec wsypać mąkę pszenną wymieszaną z kakao do ciast i proszkiem do pieczenia. Delikatnie razem wymieszać i wyłożyć do prostokątnej formy (25/35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 180 st. Ostudzić i przekroić na połowę.

Biały twaróg przecisnąć przez praskę 3 razy i przełożyć do miski. Żelatynę rozpuścić w około ¼ szklanki gorącej wody, dokładnie rozmieszać i ostudzić. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, przełożyć do sera. Dodać dżem, żelatynę (może być letnia) i razem zmiksować.

Na jednej części biszkoptu rozsmarować cienką warstwę truskawkowego dżemu, potem wyłożyć mus serowo-truskawkowy i przykryć drugą częścią biszkoptu, lekko dociskając.

Mleczną czekoladę połamać. Dodać do niej mleko, śmietankę i masło. Podgrzewać na małym ogniu, aby składniki się połączyły, a na koniec lekko ostudzoną polewą polać ciasto. Wierzch udekorować wiórkarki koksowymi i schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Dodane przez Ewelinka w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.