To pyszne, warstwowe ciacho możliwe do wykonania bez użycia piekarnika ;)
Jest dosyć łatwe do przygotowania, szybkie i przepyszne. Pięknie prezentuje się na stole i cudnie smakuje!
Może być podane jako tort urodzinowy lub jako extra ciasto na wyjątkowe przyjęcie lub spotkanie w gronie rodzinnym. Jest idealne na każdą okazję i na każdy sezon.
Zachęcam do wykonania i życzę smacznego :)
Herbatniki i krakersy połamać na małe kawałki. Przełożyć do rondelka, dodać masło i mleko. Położyć na małym ogniu i podgrzewać, aby masło się rozpuściło. Następnie zdjąć z ognia i lekko ostudzić. Dużą torownicę o średnicy 26-28 cm wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć w niej masę herbatnikowo-krakersową. Wyrównać i odstawić do ostudzenia.
Żelatynę zalać gorącą wodą, dokładnie rozmieszać i ostudzić. Masło zmiksować z cukrem pudrem na puszystą masę. Dalej miksując dodać jogurt grecki, serek homogenizowany, kakao do ciast, rum, kilka kropli aromatu rumowego i letnią żelatynę. Gotową masę serowo-kakaową wyłożyć na ciasteczkowy spód i włożyć do lodówki na około 30 minut.
Brzoskwinie osączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Żelatynę zalać gorącą wodą, dokładnie rozmieszać i ostudzić. Schłodzoną śmietankę ubić. Dodać jogurt naturalny, cukier puder, cukier waniliowy i razem zmiksować. Następnie dodać letnią żelatynę i ponownie razem zmiksować. Na koniec przełożyć brzoskwinie i wymieszać łyżką. Gotową masę śmietankową z brzoskwiniami wyłożyć na serowo-kakaowej masie. Na wierzch ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach mleczną czekoladę i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Żelatynę zalać gorącą wodą, dokładnie rozmieszać i ostudzić. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywną masę. Dodać letnią żelatynę i razem zmiksować. Ubitą śmietanką udekorować tort (np. robiąc rozetki i napis). Na co drugiej rozetce położyć kandyzowaną wiśnię. Gotowe ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki.
Smacznego.