Przepisy Extra

Kruche ciasto z pyszną śmietankową masą i orzechową bezą

Przedstawiam Wam sprawdzony przepis na mocno kruche ciasto ze słodką i puszystą masą śmietankową przykrytą orzechową bezą. Smak ciasta wzbogacają słodkie powidła śliwkowe oraz dodatek pysznej polewy czekoladowej - mniam :)

Ciasto jest kruche, słodkie i wilgotne - jak odpowiednio długo schłodzi się w lodówce.

Jest łatwe i proste do zrobienia. Jedynie trochę czasu może nam zająć obieranie i mielenie orzechów włoskich, ale można je też kupić gotowe - mielone. Czytaj więcej

Ten orzechowiec na kruchym cieście jest wyjątkowy w smaku. Nadaje się na każdą imprezę - urodziny, chrzciny, prywatki, Sylwestra, ale także do zwykłej, niedzielnej kawusi...

Jeśli ktoś ma dużo orzechów włoskich, a nie ma już pomysłów na ciasta z orzechami, to zachęcam właśnie do spróbowania tego wypieku!

Smacznego.

Kruche ciasto z pyszną śmietankową masą i orzechową bezą

Składniki:

Orzechowa beza:
6 białek
sól
½ szklanki cukru
13 dag orzechów włoskich mielonych (1 ½ szklanki)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Kruche ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki krupczatki
½ szklanki cukru
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
sól
20 dag masła
6 żółtek
Dodatkowo:
1 średni słoik powideł śliwkowych (ok. 30 dag)
Śmietankowo-jogurtowa masa:
500 ml śmietanki 30%
300 ml jogurtu naturalnego
100 ml śmietany 18%
3 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki żelatyny
4 łyżki wody
Polewa czekoladowa:
6 dag czekolady mlecznej
4 łyżki wody
2 łyżeczki masła

Sposób wykonania:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści, a piana zrobi sztywna i szklista. Na koniec wsypać mielone orzechy włoskie i mąkę ziemniaczaną. Delikatnie razem wymieszać i wyłożyć do tradycyjnej prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 15 minut w temperaturze 175 °C. Lekko ostudzoną wyjąć z formy razem z papierem (ostrożnie, aby się nie połamała).

Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dodać masło, żółtka i zagnieść kruche ciasto. Schłodzić w lodówce, a następnie rozłożyć w prostokątnej formie (w tej samej, w której piekła się orzechowa beza). Nakłuć widelcem, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 175 °C. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Śmietankę ubić. Dodać do niej jogurt naturalny, śmietanę, cukier puder, cukier waniliowy i razem zmiksować. Na koniec wlać letnią żelatynę rozpuszczoną wcześniej w gorącej wodzie i całość jeszcze raz razem zmiksować.

Kruche ostudzone ciasto posmarować powidłami śliwkowymi. Następnie wyłożyć masę śmietankowo-jogurtową, przykryć orzechową bezą i lekko docisnąć.

Czekoladę mleczną połamać na kawałki. Przełożyć do rondelka, wlać wodę i podgrzewać cały czas mieszając, aby składniki się połączyły. Na koniec zdjąć z ognia, przełożyć masło i razem wymieszać. Tężejącą polewą czekoladową polać wierzch ciasta w tzw. esy-floresy i schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Kruche ciasto i beza połączone masą śmietankową - świetna sprawa. Zrobiłem żonie niespodziankę, dałem radę, także polecam ;) Jest łatwe, same proste składniki, extra!
Robek [2019-02-03 02:32:05]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.