Przedstawiam Wam sprawdzony przepis na mocno kruche ciasto ze słodką i puszystą masą śmietankową przykrytą orzechową bezą. Smak ciasta wzbogacają słodkie powidła śliwkowe oraz dodatek pysznej polewy czekoladowej - mniam :)
Ciasto jest kruche, słodkie i wilgotne - jak odpowiednio długo schłodzi się w lodówce.
Jest łatwe i proste do zrobienia. Jedynie trochę czasu może nam zająć obieranie i mielenie orzechów włoskich, ale można je też kupić gotowe - mielone. Czytaj więcej
Ten orzechowiec na kruchym cieście jest wyjątkowy w smaku. Nadaje się na każdą imprezę - urodziny, chrzciny, prywatki, Sylwestra, ale także do zwykłej, niedzielnej kawusi...
Jeśli ktoś ma dużo orzechów włoskich, a nie ma już pomysłów na ciasta z orzechami, to zachęcam właśnie do spróbowania tego wypieku!
Smacznego.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści, a piana zrobi sztywna i szklista. Na koniec wsypać mielone orzechy włoskie i mąkę ziemniaczaną. Delikatnie razem wymieszać i wyłożyć do tradycyjnej prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 15 minut w temperaturze 175 °C. Lekko ostudzoną wyjąć z formy razem z papierem (ostrożnie, aby się nie połamała).
Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dodać masło, żółtka i zagnieść kruche ciasto. Schłodzić w lodówce, a następnie rozłożyć w prostokątnej formie (w tej samej, w której piekła się orzechowa beza). Nakłuć widelcem, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 175 °C. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Śmietankę ubić. Dodać do niej jogurt naturalny, śmietanę, cukier puder, cukier waniliowy i razem zmiksować. Na koniec wlać letnią żelatynę rozpuszczoną wcześniej w gorącej wodzie i całość jeszcze raz razem zmiksować.
Kruche ostudzone ciasto posmarować powidłami śliwkowymi. Następnie wyłożyć masę śmietankowo-jogurtową, przykryć orzechową bezą i lekko docisnąć.
Czekoladę mleczną połamać na kawałki. Przełożyć do rondelka, wlać wodę i podgrzewać cały czas mieszając, aby składniki się połączyły. Na koniec zdjąć z ognia, przełożyć masło i razem wymieszać. Tężejącą polewą czekoladową polać wierzch ciasta w tzw. esy-floresy i schłodzić w lodówce.
Smacznego.