Tort ze słodką śmietankową masą i kolorowymi, apetycznymi kostkami galaretek - cudnie wygląda i świetnie smakuje :)
Jest dosyć prosty do wykonania, a najlepiej pracę przy nim rozłożyć sobie na dwa dni. Tak na spokojnie: w jeden dzień pieczemy dwa biszkopty - jasny i ciemny oraz przygotowujemy osobno trzy kolory galaretek: zieloną, czerwoną i żółtą, a jeśli zdążą nam też stężeć, to można je już pokroić. A na drugi dzień zostanie nam tylko przekrawanie biszkoptów (kroją się wtedy o wiele lepiej: nie kruszą, nie gniotą, nie targają), później przygotowanie masy śmietankowej i składanie tortu - taki podział pracy przy torcie jest bardzo dobry, bez pośpiechu, bez zmęczenia i bez stresu, nic nas "nie goni" - wtedy lepiej się pracuje - to wielokrotnie sprawdzona i polecana moja metoda :)
Ten tort jest pyszny, słodki i kolorowy. Dla dzieci idealny, gdyż uwielbiają słodką śmietankę, a jeszcze bardziej chyba kolorowe galaretki! Tutaj z galaretek można wykrawać dowolne kształty (misie, samochodziki, kwiatki, serduszka w zależności od okazji lub od zainteresowania Solenizantów). Czytaj więcej
Kolorowe galaretki są wspaniałym pomysłem do dekoracji śmietanowych tortów, gdyż gotowy i udekorowany torcik można spokojnie schłodzić, aby wszystkie masy fajnie się przegryzły, a dekoracja nie spłynęła i nie zalała nam kolorami tortu, co czasami przy różnych cukierkowych i kolorowych dekoracjach ma niestety miejsce...
W wersji dla dorosłych biszkopty śmiało można nasączyć "procentami" np. rumem, bądź herbatą lub kawą ze spirytusem ;)
Zachęcam do wykonania na najbliższe urodzinki, życząc wszystkiego naj naj oraz udanego i smacznego tortu! :)
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści, a masa zrobi się sztywna i szklista. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa znacznie podniesie swoją objętość. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną, kakao do ciast i proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej i delikatnie razem wymieszać. Średniej wielkości tortownicę o średnicy 23-25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć kakaowy biszkopt i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 20 minut w temperaturze 175 °C. Ostudzić i długim, ostrym nożem przekroić na dwa krążki (biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej).
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści, a masa zrobi się sztywna i szklista. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa znacznie podniesie swoją objętość. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej i delikatnie razem wymieszać. Średniej wielkości tortownicę o średnicy 23-25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć jasny biszkopt i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 20 minut w temperaturze 175 °C. Ostudzić i długim, ostrym nożem przekroić na dwa krążki (biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej).
Każdą galaretkę rozpuścić osobno w 250 ml gorącej wody. Dokładnie rozmieszać i przelać do osobnych miseczek. Ostudzić i włożyć do lodówki, aby stężały. Każdą galaretkę pokroić w "plastry", i na początku dowolną foremką wykroić różne kształty, którymi na koniec udekorujemy tort – u mnie małe motylki :) A pozostałe galaretki pokroić w kostkę - każdy kolor osobno.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i dokładnie rozmieszać. Szklankę z żelatyną włożyć do miseczki z gorącą wodą, aby żelatyna za szybko nam nie stężała (bo potem nie zmiksuje się dobrze ze śmietanką, tylko takie grudki poswataną). Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać letnią żelatynę (około 1 łyżkę rozpuszczonej żelatyny zostawić, i włożyć ponownie do miski z gorącą wodą, bo ta żelatyna przyda nam się do dekoracyjnej śmietanki).
Jedną część kakaowego biszkoptu nasączyć cytrynowym ponczem, wyłożyć 1/3 część masy śmietankowej, rozłożyć na niej zielone kostki galaretki (agrestowe), przykryć jedną częścią jasnego biszkoptu i lekko docisnąć. Następnie biszkopt nasączyć cytrynowym ponczem, wyłożyć kolejną 1/3 część masy śmietankowej, na niej rozłożyć czerwone kostki galaretki (truskawkowe), przykryć drugą częścią kakaowego biszkoptu i lekko docisnąć. Nasączyć cytrynowym ponczem, wyłożyć pozostałą 1/3 część masy śmietankowej, rozłożyć żółte kostki galaretki (cytrynowe) i przykryć drugą częścią jasnego biszkoptu, lekko docisnąć i skropić pozostałym cytrynowym ponczem.
Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem dodać pozostałą, letnią żelatynę i razem zmiksować. Śmietanką posmarować wierzch i boki tortu. Do pozostałej śmietanki dodać zielony barwnik i zmiksować. Zabarwioną śmietanką dowolnie udekorować tort. Na koniec na górze tortu rozłożyć kształtne, kolorowe galaretki, a boki tortu obsypać wiórkami kokosowymi.
Gotowy śmietankowy tort schłodzić w lodówce.
Smacznego.