Przepisy Extra

Truskawkowa pychotka

Słodkie, kolorowe i przepyszne ciasto na lato z ulubionymi przez wszystkich... TRUSKAWKAMI :)

W sezonie oczywiście korzystamy ze świeżych, słodkich i pełnych letniego słońca truskawek, a poza sezonem śmiało sięgamy po mrożone owoce.

Truskawkowa pychotka

Składniki:

Biszkopt:
4 jajka
sól
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Poncz:
1/3 szklanki wody (przegotowanej)
2 łyżki soku z cytryny
Masa jogurtowa:
80 dag jogurtu naturalnego (2 duże kubki)
1 galaretka truskawkowa
1 łyżka żelatyny
Dodatkowo:
ok. 15 dag biszkoptów (okrągłych)
Masa truskawkowa:
80 dag truskawek (mogą być mrożone)
200 ml wody
3 galaretki truskawkowe
Masa śmietankowa:
500 ml śmietanki 30%
40 dag jogurtu naturalnego (1 duży kubek)
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny
Do dekoracji:
10 dag czekolady mlecznej

Sposób wykonania:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Dodać cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Na koniec wsypać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i razem delikatnie wymieszać. Biszkoptową masę przełożyć do tradycyjnej prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 175 °C. Ostudzić.

Galaretkę truskawkową rozpuścić w ½ szklanki gorącej wody, dokładnie rozmieszać i ostudzić. Żelatynę rozpuścić w 1/5 szklanki gorącej wody i dokładnie rozmieszać. Do miski przełożyć jogurt naturalny i razem zmiksować. Następnie dodać tężejąca galaretkę, letnią żelatynę i całość razem zmiksować.

Ostudzony biszkopt nasączyć cytrynowym ponczem i wyłożyć tężejącą jogurtową masę. Następnie rozłożyć okrągłe biszkopty i ciasto włożyć do lodówki na około 15 minut.

Truskawki (oczyszczone lub zamrożone - w zależności jaki mamy) przełożyć do garnka, zalać wodą i zagotować. Gorące truskawki zmiksować blenderem i wsypać do nich galaretki truskawkowe w proszku. Dokładnie rozmieszać i zostawić do ostudzenia. Tężejąca masę truskawkową wykładać łyżką na rozłożone biszkopty (one po pewnym czasie powinny wypłynąć do góry). Ciasto włożyć do lodówki na około 40 minut, aby stężało.

Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody i dokładnie rozmieszać. Schłodzoną śmietankę ubić. Dodać do niej jogurt naturalny, cukier puder i razem zmiksować. Na koniec wlać letnią żelatynę i ponownie razem zmiksować. Gotową masę śmietankową wyłożyć na masę truskawkową. Na wierzch ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach czekoladę mleczną i ciasto schłodzić w lodówce (najlepiej przez całą noc).

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
7 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
To bardzo się cieszę :) I również pozdrawiam :)
Dorota [2017-06-09 10:14:02]
Ciasto przepyszne!!! Znika z talerza szybko pozdrawiam
Wioletta [2017-06-08 23:40:10]
Witam :) Jak zrobi Pani wszystko zgodnie z przepisem to ciasto się uda :) Zasada jest taka przy ciastach z galaretką, że wszystkie galaretki i żelatyny należy dokładnie rozmieszać, aby potem dobrze stężały i związały się fajnie z pozostałymi składnikami. Ciasto to bardzo dobrze się kroi, tylko musi być dobrze schłodzone (najlepiej jak całą noc będzie w lodówce). Życzę Pani powodzenia i udanego przyjęcia :) Wesołych Świąt! :)
Dorota [2017-04-12 22:39:36]
Witam podoba mi się to ciasto ale boję się czy ta masa jogurtowa nie będzie zbyt rzadka i czy to ciasto da się ładnie kroić? bardzo proszę o odpowiedzieć bo chcę zrobić na święta na chrzest dziecka. Dziękuje z góry :)
ewa [2017-04-12 20:16:45]
Hmm... to można spróbować nie kłaść od razu biszkoptów na masę jogurtową, tylko po upływie np. 5 minut, żeby one za bardzo się do niej nie "przykleiły", bo wtedy rzeczywiście nic nam się nie dźwignie. No i ważne jest także, aby ta masa truskawkowa też nie była mocno stężała, bo ona właśnie po wylaniu na biszkopty, na wpłynąć pod nie i je dźwignąć oraz lekko wpaść w masę pod spodem. U mnie wyskakiwały zaraz po wylaniu - jeden po drugim - jak "grzybki po deszczu" fajny widok ;) Generalnie jest tak, że te ciasta z galaretką wymagają długiego oczekiwania, bo tylko czekamy, aż masa stężeje i wylewamy kolejną itd, a tutaj jest można powiedzieć szybciej, bo nie czekamy tak długo, tylko po upływie zaledwie kilkunastu minut wykładamy kolejną masę, one się tam nam "mieszają" i dają taki fajny łaciaty efekt ;) Ale cieszę się bardzo, że ciasto smakowało - pozdrawiam serdecznie :)
Dorota [2016-06-10 11:48:47]
c8iasto dobre,ale biszkopty też nie wypłynęly
tessa [2016-06-06 17:54:18]
Witam. Proszę mi podpowiedzieć co zrobiłam źle, bo moje biszkopty niestety nie wypłynęły na wierzch.
jubea [2016-06-02 22:43:30]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.