Coś pysznego i słodkiego dla miłośników galaretki :)
To warstwowe i kolorowe ciasto na każdą okazję. Jest wilgotne, mięciutkie i dlatego smakuje wszystkim. Te różne smakowe masy świetnie do siebie pasują.
Przezroczysty galaretkowy pasek nadaje ciastu uroku i całość pięknie się prezentuje. Oczywiście smak galaretki można zawsze zmienić ;) A latem w galaretce mile widziane będą kawałki ulubionych owoców, np. truskawek, poziomek, malin, brzoskwiń lub jagód.
Świetnie nadaje się na urodzinowe, imieninowe lub świąteczne ciasto :) Swoim wyglądem ozdobi każdy stół :)
Ciasto z czerwoną galaretką czyli dokładnie takie jak na zdjęciu - to nasza mikołajkowa wersja ciacha - czyli coś słodkiego dla Mikołaja :) Czytaj więcej
Ja poczęstowałam Go wczoraj tym ciachem, dostałam pochwałę i prezent na dodatek ;)
Bożonarodzeniowa wersja ciasta: galaretka agrestowa - zielona jak choinka - a do polewy czekoladowej dodajemy zmielony cynamon i goździki - cudnie pachnie :) Biszkopt można nasączyć rumem, a czekoladowe esy-floresy można jeszcze udekorować białymi śnieżkami :)
Wielkanocna wersja ciasta: galaretka cytrynowa - żółta jak kurczaki, a wierzch ciasta można polać białą polewą czekoladową i posypać żółtą posypką :) Masę jogurtową można wzbogacić jeszcze kilkoma łyżkami ajerkoniaku ;)
To ciasto jest po prostu wyjątkowe, dlatego warto się na niego skusić!
Smacznego :)
Białka ubić na sztywną masę ze szczyptą soli. Dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Na koniec wsypać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i całość razem wymieszać. Tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć biszkopt. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 175 °C.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i dokładnie rozmieszać. Do miski przełożyć jogurt naturalny, serek mascarpone, cukier puder i cukier waniliowy. Całość dokładnie razem zmiksować, wlać letnią żelatynę i jeszcze raz zmiksować, aby składniki się połączyły. Gotową masę przełożyć na ostudzony biszkopt.
Do garnka wlać wodę i zagotować. Wsypać galaretki truskawkowe, dokładnie rozmieszać i ostudzić. Tężejącą galaretkę truskawkową wyłożyć na ciasto i schłodzić w lodówce.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i dokładnie rozmieszać. Cappuccino zlać ¼ szklanki gorącej wody, wymieszać i ostudzić. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Na koniec dodać ostudzone cappuccino i letnią żelatynę. Całość razem zmiksować, wyłożyć na masę galaretkową i włożyć do lodówki na około 30 minut.
Gorzką czekoladę połamać na kawałki i przełożyć do rondelka. Dodać mleko, masło i podgrzewać, cały czas mieszając, aby składniki się połączyły. Na koniec ostudzoną polewą czekoladową polać ciasto w tzw. esy-floresy i schłodzić w lodówce.
Smacznego.