Szybkie, łatwe, słodkie, apetyczne i bardzo chrupiące chruściki na karnawałowy czas :) Błyskawicznie się je przygotowuje - wystarczy zmiksować składniki, potem za pomocą specjalnej foremki na drucie zanurza się je w gorącym tłuszczu i smaży, a na koniec posypuje słodkim pudrem i podaje na stół. Żeby nie było tak prosto, te chruściki mają też jedną wadę - bardzo, ale to bardzo szybko znikają z talerza ;)
Do miski wsypać mąkę pszenną, cukier puder, cukier waniliowy i szczyptę soli. Dodać mleko i jajka. Całość razem zmiksować na gładka masę i odstawić na około 10 minut.
Olej rozgrzać i włożyć do niego formę (taką specjalną do nadawania kształtu chruścikom) i nagrzać w tym oleju. Następnie formę maczać w przygotowanym cieście (tak do ¾ wysokości formy, więcej nie, bo chruściki nie będą chciały się od niej odklejać) i wkładać do rozgrzanego tłuszczu, poczekać chwilkę, aż ciasto odejdzie od formy, a następnie smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Później formę znowu nagrzać i tak postępować, aż do wysmażenia całego ciasta :) Gorące chruściki wykładać na ręcznik papierowy.
Usmażone chruściki posypać cukrem pudrem i podać na stół.
Z podanych składników wyjdzie około 100 sztuk chrupiących chruścików (ilość zależy od wielkości formy, moja była średniej wielkości).
Chruściki wychodzą przepyszne i dlatego cieszą się dużym powodzeniem - zwłaszcza wśród dzieci znikają błyskawicznie!
Smacznego chrupania :)