Przepisy Extra

Błyskawiczne chruściki z foremki

Składniki:

Ciasto na chruściki:
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
sól
¾ szklanki mleka
2 jajka
Dodatkowo:
olej
Do dekoracji:
cukier puder

Sposób wykonania:

Do miski wsypać mąkę pszenną, cukier puder, cukier waniliowy i szczyptę soli. Dodać mleko i jajka. Całość razem zmiksować na gładka masę i odstawić na około 10 minut.

Olej rozgrzać i włożyć do niego formę (taką specjalną do nadawania kształtu chruścikom) i nagrzać w tym oleju. Następnie formę maczać w przygotowanym cieście (tak do ¾ wysokości formy, więcej nie, bo chruściki nie będą chciały się od niej odklejać) i wkładać do rozgrzanego tłuszczu, poczekać chwilkę, aż ciasto odejdzie od formy, a następnie smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Później formę znowu nagrzać i tak postępować, aż do wysmażenia całego ciasta :) Gorące chruściki wykładać na ręcznik papierowy.

Usmażone chruściki posypać cukrem pudrem i podać na stół.

Z podanych składników wyjdzie około 100 sztuk chrupiących chruścików (ilość zależy od wielkości formy, moja była średniej wielkości).

Chruściki wychodzą przepyszne i dlatego cieszą się dużym powodzeniem - zwłaszcza wśród dzieci znikają błyskawicznie!

Smacznego chrupania :)

Dodane przez Dorota w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Jak widać nazwy są różne, a smak ten sam :) My też je bardzo lubimy, pozdrawiam :)
Dorota [2015-02-11 17:27:07]
U nas to się nazywa rozetki. Uwielbiam :)
Adrijah [2015-02-11 15:28:12]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.