Do miski przesiać mąkę pszenną i sodę oczyszczoną. Masło roztopić i ostudzić.
Do drugiej miski przełożyć twaróg, dodać żółtka, jajko, mleko, roztopione masło, cukier i cukier waniliowy. Całość razem zmiksować blenderem na gładką masę. Następnie przełożyć do miski z mąką, dodać spirytus, całość razem wymieszać i wyrobić ręką. Odstawić na około 20 minut, aby ciasto odpoczęło.
Następnie ciasto odrywać partiami, rozwałkować na grubość około 5 mm i wykrawać szklanką duże kółka, a w środku mniejsze kółka kieliszkiem.
Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor. Wykładać łyżką cedzakową na ręcznik papierowy. Przed podaniem na stół oponki posypać cukrem pudrem.
Z podanych składników wyjdzie około 40 pysznych serowych oponek i 40 małych apetycznych serowych kuleczek, które znikają zawsze jako pierwsze ;)
Smacznego.