Przepisy Extra

Pyszne pączki

Przedstawiam Wam prosty i dosyć łatwy przepis na tradycyjne domowe pączki do zrobienia w zaciszu własnego domu. Parę składników, trochę pracy, a tyle pysznych smakowitości, które sami zrobimy - super! WoW :D

Ciasto wychodzi żółciutkie, fajnie się zarabia, oczywiście mąki pszenne są różne i czasami trzeba jej dosypać więcej, żeby ciasto ładnie odchodziło nam od ręki. Ale ten przepis jest super, sprawdzony, dlatego w ciemno możecie z niego wykonywać i smażyć w domu pączki! Czytaj więcej

A dekorować to już wedle uznania, oczywiście najszybciej pudrem, można też spróbować posypać pudrem z cukru trzcinowego, też fajnie smakują i ciekawie wyglądają ;)

Może być lukier, czekolada i dowolne posypki - prażone orzeszki, kandyzowana skórka pomarańczy, kolorowa słodka posypka... dzieci ją uwielbiają :D

Trzymam kciuki za udane pączki i życzę smacznego :)

Składniki:

Rozczyn:
½ szklanki mleka
2 łyżeczki cukru
5 łyżek mąki pszennej
5 dag drożdży
Ciasto:
55 dag mąki pszennej
7 żółtek
½ szklanki cukru
sól
10 dag masła
1 szklanka mleka
1 łyżka spirytusu
Dodatkowo:
marmolada różana (do nadziewania pączków)
olej (do smażenia)
cukier puder (do dekoracji)

Sposób wykonania:

Do garnka wlać mleko, wsypać cukier i razem podgrzać. Do letniego mleka dodać mąkę pszenną, pokruszone drożdże i całość dokładnie rozmieszać łyżką, a następnie odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 15 minut.

Mąkę pszenną przesiać do dużej miski. Żółtka ubić z cukrem i szczyptą soli na parze. Masło przełożyć na patelnię, roztopić, wlać mleko i zdjąć z ognia. Następnie do mąki przełożyć rozczyn, ubite żółtka, roztopione masło z mlekiem i spirytus. Całość razem wymieszać, a następnie wyrobić, aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Oprószyć niewielką ilością mąki pszennej i odłożyć w ciepłe miejsce, na około 1 godzinę i przykryć ręcznikiem kuchennym.

Następnie rozwałkować ciasto drożdżowe na około 6 mm, a jeśli jest potrzeba, to podsypać mąką pszenną i wykrawać krążki szklanką. Na środek każdego krążka kłaść około ½ łyżeczki marmolady i dokładnie sklejać pączka. Kłaść na posypany mąką pszenną blat stołu lub stolnicę sklejeniem do dołu. Tak uformowane pączki zostawić na około 1 godzinę, aby podrosły.

Olej przelać do garnka i rozgrzać, a następnie wkładać pączki (sklejeniem do góry), a później odwrócić. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Usmażone pączki wykładać na ręcznik papierowy, a następnie posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Z podanych składników wyjdzie około 30 pączków.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Super :) To gratuluję udanych wypieków i pozdrawiam :)
Dorota [2019-03-04 10:44:29]
Kochani skusiłam się na te pączki teraz w weekend, bo tak ładnie się u was prezentowały! I powiem że super wyszły, fajne ciasto, ładnie mi sie zarobiło, nic się nie kleiło, pączuszki ładnie wyrosły, przepyszne były, i bardzo szybko zniknęły, za rok będzie powtórka, ale chyba od razu z podwójnych składników, dzięki!!
SteniaR. [2019-03-04 09:37:29]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.