Przedstawiam Wam prosty i dosyć łatwy przepis na tradycyjne domowe pączki do zrobienia w zaciszu własnego domu. Parę składników, trochę pracy, a tyle pysznych smakowitości, które sami zrobimy - super! WoW :D
Ciasto wychodzi żółciutkie, fajnie się zarabia, oczywiście mąki pszenne są różne i czasami trzeba jej dosypać więcej, żeby ciasto ładnie odchodziło nam od ręki. Ale ten przepis jest super, sprawdzony, dlatego w ciemno możecie z niego wykonywać i smażyć w domu pączki! Czytaj więcej
A dekorować to już wedle uznania, oczywiście najszybciej pudrem, można też spróbować posypać pudrem z cukru trzcinowego, też fajnie smakują i ciekawie wyglądają ;)
Może być lukier, czekolada i dowolne posypki - prażone orzeszki, kandyzowana skórka pomarańczy, kolorowa słodka posypka... dzieci ją uwielbiają :D
Trzymam kciuki za udane pączki i życzę smacznego :)
Do garnka wlać mleko, wsypać cukier i razem podgrzać. Do letniego mleka dodać mąkę pszenną, pokruszone drożdże i całość dokładnie rozmieszać łyżką, a następnie odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 15 minut.
Mąkę pszenną przesiać do dużej miski. Żółtka ubić z cukrem i szczyptą soli na parze. Masło przełożyć na patelnię, roztopić, wlać mleko i zdjąć z ognia. Następnie do mąki przełożyć rozczyn, ubite żółtka, roztopione masło z mlekiem i spirytus. Całość razem wymieszać, a następnie wyrobić, aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Oprószyć niewielką ilością mąki pszennej i odłożyć w ciepłe miejsce, na około 1 godzinę i przykryć ręcznikiem kuchennym.
Następnie rozwałkować ciasto drożdżowe na około 6 mm, a jeśli jest potrzeba, to podsypać mąką pszenną i wykrawać krążki szklanką. Na środek każdego krążka kłaść około ½ łyżeczki marmolady i dokładnie sklejać pączka. Kłaść na posypany mąką pszenną blat stołu lub stolnicę sklejeniem do dołu. Tak uformowane pączki zostawić na około 1 godzinę, aby podrosły.
Olej przelać do garnka i rozgrzać, a następnie wkładać pączki (sklejeniem do góry), a później odwrócić. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Usmażone pączki wykładać na ręcznik papierowy, a następnie posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Z podanych składników wyjdzie około 30 pączków.
Smacznego.