Przepisy Extra

Miękkie pączki w cytrynowym lukrze

Pączuś rumiany, lukrem oblany, kto nie spróbuje niechaj żałuje!!

Przedstawiam fajny, sprawdzony przepis na miękkie i sprężyste pączki w słodko-orzeźwiającym lukrze - mniam :)

Na początku trochę inne wykonanie... ale już tłumaczę, że obecność tej gorącej papki sprawi, że nasze pączki wyjdą wyjątkowo mięciutkie :)

Dalej wykonanie tradycyjne, potrzebna tylko ciepła kuchnia i trochę cierpliwości ;) Szczerze polecam ten przepis! Czytaj więcej

Te pączki to sukces murowany, no i brzuch zadowolony :) Pamiętajcie co mówi stary przesąd: "w Tłusty Czwartek należy zjeść przynajmniej jednego pączka, aby w życiu nam się wiodło" :)

Także powodzenia i smacznego Tłustego Czwartku dla Wszystkich!

Składniki:

Rozczyn:
10 dag drożdży
1 szklanka mleka
1 łyżka cukru
2 łyżki mąki pszennej
Drożdżowe ciasto na pączki:
½ litra mleka
10 dag masła
1 kg mąki pszennej
8 jajek
4 łyżki cukru
3 łyżeczki cukru waniliowego
100 ml wódki
Dodatkowo:
olej (do smażenia)
marmolada (najlepiej różana)
cukierki dekoracyjne
Cytrynowy lukier:
2 szklanki cukru pudru
4 łyżki soku z cytryny

Sposób wykonania:

W letnim mleku rozpuścić drożdże, dodać cukier, mąkę pszenną i razem dokładnie wymieszać. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce.

Mleko zagotować z masłem. Do gotującego się mleka sypać powoli mąkę pszenną (2-3 łyżki) i mieszając zagotować papkę.

Jajka ubić na puszystą masę, dodać cukier, cukier waniliowy i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści.

Do dużej miski przesiać mąkę pszenną, przełożyć gorącą papkę, ubite jajka, rozczyn i wlać alkohol. Całość razem wymieszać i wyrabiać ręką, aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Następnie oprószyć lekko mąką pszenną, przykryć czystym ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce, aby ciasto podrosło.

Następnie ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm, podsypując mąką i szklanką wykrawać krążki. Marmoladę przełożyć na deskę i pokroić w kostkę (to pozwoli nam na sprawne nadziewanie pączków). Na środek każdego krążka położyć kostkę marmolady, delikatnie skleić i zrolować ładną, zgrabną kulkę. Tak przygotowane kulki układać (sklejeniem do dołu) np. na tacy posypanej mąką pszenną i odstawić w ciepłe miejsce, aby pączki podrosły.

Do rondla wlać olej i rozgrzać. Następnie na gorący tłuszcz kłaść pączki (sklejeniem do góry) i smażyć na złoty kolor z dwóch stron. Usmażone pączki wykładać na ręcznik papierowy, aby ociekły z tłuszczu.

Z podanych składników wyjdzie około 75 pączków.

Do miseczki przesypać cukier puder i wlać sok z cytryny. Zmiksować mikserem na gładką masę. Gotowym lukrem dekorować pączki i posypać cukierkami dekoracyjnymi.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
6 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Pączki
Komentarze do przepisu:
Robiłam je w tamtym roku i bardzo nam zasmakowały, pyszne, mięciutkie - fajne ciasto. Z czystym sercem polecam :) TYm razem lukier dla odmiany zamienię na polewę czekoladową na prośbę dzieci :D
MałgośCz. [2020-02-19 22:41:37]
Smażyłam już te pączki, wyszły super! Miekkie i puszyste, wyszło ich dużo ale zniknęły wszystkie w jeden dzień, tak nam zasmakowały. Ja je polewałam roztopioną czekoladą - białą i mleczną na życzenie dzieci - super nam wyszły, polecam :)
Grażka T. [2019-02-27 11:43:37]
Wydaje mi się, że ten pączek wykrawany szklaną to on dobrze nie jest sklejony, bo duża jest szansa, że z jego całego obwodu jakieś miejsce się nie skleiło, co potem widać jak paczek rośnie (robią się dziurki, paczek się otwiera). Wałkując ciasto zawsze podsypuje się je mąką, potem stykają się dwa packi z zewnątrz posypane mąką i tym "suchym" powierzchniom ciężko jest się skleić, no chyba że im pomożemy ;). Proszę spróbować inaczej je sklejać, powodzenia! :)
Dorota [2016-01-12 10:44:31]
Witam :) Cieszę się, że pączki się udały i że smakowały - bo to najważniejsze! :) Jeśli ciasto bardzo się klei to trzeba dodać jeszcze trochę mąki, trudno tutaj powiedzieć ile tej mąki będzie potrzebne, bo mąki są różne - jedne chłoną więcej "płynów", drugie mniej... to trzeba wyczuć. Pączki najlepiej skleja się w ten sposób: krążek ciasta, lekko rozciągnąć, albo wyciąć szerszą szklaną, potem krążek położyć na ręce, na środku marmoladę, boki krążka zabrać drugą ręką (palcami) do góry i skleć "taki stożek" - można nazwać ;) a potem delikatnie uformować kulkę, oglądając ją dobrze czy nie ma żadnego pęknięcia na sklejeniu... i odstawić do wyrośnięcia. Oczywiście za długo pączki też nie mogą tak stać, bo siadają... Udanych pączusiów życzę i smacznego :)
Dorota [2016-01-12 10:36:21]
Wystarczy sypać powoli 2-3 łyżki mąki, tak żeby mleko się zagęściło i powstałą tzw. papka. Hmm... jeszcze tak mi się nie zdarzyło z pączkami, ale myślę, że tak może się dziać jeśli dało się za dużo drożdży lub pączki zostały źle sklejone, lub źle odłożone do rośnięcia. Powinno się kłaść sklejeniem na dół, a piec znowu sklejeniem do góry. Powodzenia :)
Dorota [2015-03-19 09:03:59]
Ile trzeba wsypać tej mąki pszennej do gotującego się mleka? A co może być powodem że podczas wyrastania pączków przed pieczeniem otwierają się ich boki?
Sandi [2015-03-17 21:54:41]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.