Pączuś rumiany, lukrem oblany, kto nie spróbuje niechaj żałuje!!
Przedstawiam fajny, sprawdzony przepis na miękkie i sprężyste pączki w słodko-orzeźwiającym lukrze - mniam :)
Na początku trochę inne wykonanie... ale już tłumaczę, że obecność tej gorącej papki sprawi, że nasze pączki wyjdą wyjątkowo mięciutkie :)
Dalej wykonanie tradycyjne, potrzebna tylko ciepła kuchnia i trochę cierpliwości ;) Szczerze polecam ten przepis! Czytaj więcej
Te pączki to sukces murowany, no i brzuch zadowolony :) Pamiętajcie co mówi stary przesąd: "w Tłusty Czwartek należy zjeść przynajmniej jednego pączka, aby w życiu nam się wiodło" :)
Także powodzenia i smacznego Tłustego Czwartku dla Wszystkich!
W letnim mleku rozpuścić drożdże, dodać cukier, mąkę pszenną i razem dokładnie wymieszać. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce.
Mleko zagotować z masłem. Do gotującego się mleka sypać powoli mąkę pszenną (2-3 łyżki) i mieszając zagotować papkę.
Jajka ubić na puszystą masę, dodać cukier, cukier waniliowy i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści.
Do dużej miski przesiać mąkę pszenną, przełożyć gorącą papkę, ubite jajka, rozczyn i wlać alkohol. Całość razem wymieszać i wyrabiać ręką, aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Następnie oprószyć lekko mąką pszenną, przykryć czystym ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce, aby ciasto podrosło.
Następnie ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm, podsypując mąką i szklanką wykrawać krążki. Marmoladę przełożyć na deskę i pokroić w kostkę (to pozwoli nam na sprawne nadziewanie pączków). Na środek każdego krążka położyć kostkę marmolady, delikatnie skleić i zrolować ładną, zgrabną kulkę. Tak przygotowane kulki układać (sklejeniem do dołu) np. na tacy posypanej mąką pszenną i odstawić w ciepłe miejsce, aby pączki podrosły.
Do rondla wlać olej i rozgrzać. Następnie na gorący tłuszcz kłaść pączki (sklejeniem do góry) i smażyć na złoty kolor z dwóch stron. Usmażone pączki wykładać na ręcznik papierowy, aby ociekły z tłuszczu.
Z podanych składników wyjdzie około 75 pączków.
Do miseczki przesypać cukier puder i wlać sok z cytryny. Zmiksować mikserem na gładką masę. Gotowym lukrem dekorować pączki i posypać cukierkami dekoracyjnymi.
Smacznego.