Tę wyrazistą sałatkę jarzynową warto przygotować planując na grilla dania z mięsa lub po prostu same kiełbaski, i potraktować ją jako dodatek do tych dań. Może ona oczywiście stanowić samodzielne danie, chociaż naszym zdaniem lepiej smakuje i komponuje się z mięsem.
Brokuł stanowiący podstawowy składnik sałatki nie jest specjalnie wyrazisty, ale charakterystycznego smaku i chrupkości doda jej ogórek konserwowy. Dodatkowo, przyprawy znajdujące się w składzie sałatki powodują wyczuwalną ostrość, tak pożądaną w połączeniu z mięsem lub kiełbaskami z grilla. Ciekawy smak do tej sałatki wnosi również smażony i solony słonecznik - mmm... pycha! Czytaj więcej
Zatem proponujemy sałatkę z tych produktów jako dodatek do innych grillowanych potraw. Na pewno uczestnicy grilla będą się nią zajadać, bo jest smaczna i apetycznie zielona... oby jej nie zabrakło ;)
Udanego grillowania i smacznego!
Brokuł podzielić na różyczki i opłukać. Wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować przez około 6 minut pod przykryciem. Następnie odcedzić i ostudzić. Ogórki konserwowe pokroić w kostkę i osączyć z soku.
Do miski przełożyć brokuł i ogórki konserwowe. Następnie dodać słonecznik, majonez, musztardę, ostrą paprykę w proszku, bazylię, sól morską i pieprz do smaku. Wszystko razem dokładnie wymieszać i włożyć na około 60 minut do lodówki.
Smacznego.