Ten przepis kulinarny na zieloną sałatkę, szczególnie warto polecić dla osób dbających o sylwetkę. Składniki na tę sałatkę, nie licząc mięsa z kurczaka i jogurtu, to same warzywa oraz przyprawy. Ale kurczak i jogurt to częste składniki potraw dietetycznych, wręcz zalecane do stosowania w tego rodzaju potrawach, zamiast mięsa czerwonego oraz śmietany.
Pozostałe składniki: brokuł, pestki dyni, szczypiorek, sok z cytryny pozwalają zaliczyć całą sałatkę do zdrowych potraw o charakterze dietetycznym, które można zalecać dla osób stosujących zasady zdrowego żywienia na co dzień. Czytaj więcej
Niewątpliwie dodatkową zaletą tej potrawy jest łatwość i szybkość jej przyrządzenia.
Sałatka sprawdza się idealne jako dodatek do potraw z grilla. Jest świetna na wakacyjne śniadanie, obiad lub kolację. To również nowy smak dla diabetyków.
Polecamy i życzymy smacznego :)
Brokuł umyć, podzielić na różyczki i wrzucić do wrzącej osolonej wody. Gotować 7 minut, pod przykryciem od momentu zagotowania się wody. Następnie odcedzić, ostudzić i pokroić w kostkę. Filet z kurczaka oczyścić z błonek i kości. Opłukać, wrzucić do wrzącej wody i ugotować do miękkości. Następnie odcedzić i ostudzić. Suszone śliwki pokroić w paski, zalać gorącą wodą, i pozostawić pod przykryciem do ostudzenia. Zieloną cebulkę ze szczypiorkiem opłukać i pokroić.
Do miski przełożyć kawałki brokuła, kurczaka, osączone z wody suszone śliwki, pestki dyni i cebulkę ze szczypiorkiem. Dodać jogurt naturalny i kilka kropli soku z cytryny. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko razem dokładnie wymieszać i włożyć do lodówki do schłodzenia.
Smacznego.