Przepisy Extra

Buraczki w occie

Składniki:

2 kg buraków
Zalewa:
½ litra wody
½ szklanki octu 10%
¾ łyżki soli
6 ziarenek ziela angielskiego
½ łyżeczki gorczycy
3 liście laurowe

Sposób wykonania:

Buraki ugotować w skórce. Następnie ostudzić, obrać ze skórki, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Do wody dodać ocet, sól, ziele angielskie, gorczyce i liście laurowe. Wszystko razem wymieszać i zagotować zalewę. Gorącą zalewą zalać starte buraki i wymieszać. Następnie nakładać buraczki do czystych i suchych słoików. Pasteryzować 10 minut.

Składniki wystarczą na około 5 słoików po 500 ml.

Smacznego.

Dodane przez Marysia w dniu
5 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Korniszony
Komentarze do przepisu:
Cieszę się, że smakowały, pozdrawiam :)
Dorota [2013-01-04 22:16:59]
Basiu chodziło Ci chyba o inny przepis, bo w tym przepisie nie ma papryki i cebuli. Myślę, że chodziło Ci o przepis: buraczki tarte z papryką na zimę, który też jest na stronie głównej. Tam tej papryki i cebuli nie trzeba smażyć, dodaje się je do gorącej zalewy surowe. Powodzenia ;)
Dorota [2007-10-01 19:30:03]
Czy papryka i cebula sa przysmazane czy dodaje sie surowe?
Baska z Kanady [2007-10-01 14:16:42]
naprawde pycha
martys [2007-09-23 22:10:32]
Dodaj do tego cienko pokrojoną w paseczki paprykę i cebulę. To dopiero pycha! Robię tak od lat i rodzina wcina, aż się uszy trzęsą.
hexe [2007-09-19 18:08:20]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.