Zielone pomidory, to po prostu pomidory niedojrzałe. Jednak takie pomidory stanowią bardzo dobry produkt do wykorzystania np. do zrobienia świetnej sałatki jarzynowej w słoiku.
Taka sałatka warzywna będzie jak znalazł w czasie zimy, kiedy trudno o naprawdę świeże warzywa. A to przecież prawdziwa kopalnia witamin i minerałów, które doskonale uzupełnią ich braki w organizmie. Dodatkowo, samodzielnie przygotowana w domu sałatka na pewno nie zawiera żadnych szkodliwych składników i będzie zdrową, a także smaczną przystawką. Czytaj więcej
Warto mieć w spiżarni zapas kilku słoików sałatki warzywnej.
Smacznego :)
Zielone pomidory opłukać, osuszyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Marchewkę i pietruszkę obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki. Czosnek obrać i pokroić w plasterki.
Do dużego garnka wlać wodę, ocet, dodać cukier i sól. Zalewę zagotować i przełożyć do niej zielone pomidory, cebulę, marchewkę, pietruszkę, czosnek, gorczycę, ziarenka ziela angielskiego i czarnego pieprzu. Całość razem wymieszać, zagotować i pogotować przez 15 minut. Zieloną pietruszkę opłukać, osuszyć, pokroić, dodać do garnka z sałatką i razem wymieszać.
Do czystych, suchych słoików włożyć liście laurowe i koper. Następnie przełożyć sałatkę i szczelnie zakręcić słoiki. Pasteryzować 15 minut. Ostudzić i wynieść do zimnej piwnicy.
Podane składniki wystarczą na około 4 słoiki po 900 ml i 1 słoik 500 ml sałatki.
Smacznego.