Przepisy Extra

Podgrzybki w zalewie octowej

Składniki:

ok. 1,50 kg grzybów leśnych (np. podgrzybków)
Zalewa octowa:
3 szklanki wody
1 szklanka octu 10%
3 łyżki cukru
1 1/2 łyżeczki soli
3 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
10 ziarenek czarnego pieprzu
Do obgotowania grzybów:
1 litr wody
1/3 szklanki octu 10%
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
Do każdego słoika:
1 liść laurowy
1 ziarenko ziela angielskiego
1 ziarenko jałowca
2 ziarenka czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki gorczycy
1 duży ząbek czosnku (pokrojony w plasterki)
3-4 plasterki marchewki

Sposób wykonania:

Przygotować zalewę: do garnka wlać wodę i ocet. Dodać cukier, sól, liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego i czarnego pieprzu. Całość razem wymieszać, zagotować i ostudzić.

Do drugiego garnka wlać wodę, ocet, a następnie dodać cukier, sól i razem wymieszać. Grzyby leśne oczyścić, opłukać i wrzucić do garnka. Całość razem wymieszać, zagotować, pogotować 2 minuty i odcedzić. Jeśli na grzybach będzie piana to przelać sitko z grzybami przegotowaną wodą z czajnika i ostudzić.

Do wyparzonych i suchych słoików włożyć przyprawy: liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, czarnego pieprzu i jałowca oraz gorczycę, plasterki czosnku i marchewki. Następnie przełożyć grzybki i zalać zalewą octową. Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować 20 minut. Ostudzić i wynieść do chłodnej piwnicy.

Podane składniki wystarczą na 4 słoiki po 500 ml pysznych podgrzybków.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Korniszony
Komentarze do przepisu:
ta ..,,wersja" grzybków jest dla młodych, dla starszych proponuję 3,5-4 szkl.wody na 1 szkl. octu.Grzybki odgotowuję,odcedzam,wrzucam do gotującej się zalewy jak zaczną ponownie wrzeć,zmniejszam płomień,nakładam do słoików i...NIE PASTERYZUJĘ ! (mogą stać latami)..Tak samo robię ze wszystkiego rodzaju sałatkami,gotuję w zalewie,jak są odpowiednio miękkie-DO SŁOIKÓW!-zakręcam i..MA BYĆ!!
JAGNA [2017-12-15 07:00:31]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.