Przygotować zalewę: do garnka wlać wodę i ocet. Dodać cukier, sól, liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego i czarnego pieprzu. Całość razem wymieszać, zagotować i ostudzić.
Do drugiego garnka wlać wodę, ocet, a następnie dodać cukier, sól i razem wymieszać. Grzyby leśne oczyścić, opłukać i wrzucić do garnka. Całość razem wymieszać, zagotować, pogotować 2 minuty i odcedzić. Jeśli na grzybach będzie piana to przelać sitko z grzybami przegotowaną wodą z czajnika i ostudzić.
Do wyparzonych i suchych słoików włożyć przyprawy: liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, czarnego pieprzu i jałowca oraz gorczycę, plasterki czosnku i marchewki. Następnie przełożyć grzybki i zalać zalewą octową. Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować 20 minut. Ostudzić i wynieść do chłodnej piwnicy.
Podane składniki wystarczą na 4 słoiki po 500 ml pysznych podgrzybków.
Smacznego.