Przepisy Extra

Sałatka z białej kapusty i grzybów

SPRAWDŹ
Ten przepis jest dostępny bez reklam, z liczbą kalorii, białek, węglowodanów i tłuszczów na extra.smaczny.pl.
Na extra.smaczny.pl znajdziesz 7840 sprawdzonych przepisów, 1497 porad kulinarnych, 369 artykułów, kalkulator kalorii oraz możliwość dodawania własnych przepisów.
Zobacz ten przepis na extra.smaczny.pl Skorzystaj z darmowego okresu próbnego
Dostęp do extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni. Potem od 10,75 zł zł miesięcznie w zależności od wybranej opcji abonamentu.

Składniki:

1 kg grzybów leśnych
sól
2 łyżki octu 10%
2 kg białej kapusty (waga po obraniu)
50 dag cebuli (waga po obraniu)
50 dag czerwonej papryki (waga po obraniu)
35 dag marchewki (waga po obraniu)
15 dag selera (waga po obraniu)
Zalewa:
1 szklanka octu 10%
1 szklanka oleju
½ szklanki cukru
20 ziarenek czarnego pieprzu
10 ziarenek ziela angielskiego
5 ziarenek jałowca
4 liście laurowe

Sposób wykonania:

Grzyby leśne dokładnie opłukać, osuszyć na cedzaku, a następnie pokroić. Do garnka wlać wodę, dodać szczyptę soli, ocet, razem wymieszać i przełożyć grzyby. Gotować na małym ogniu przez około 10 minut. Odcedzić, przelać zimną wodą i osączyć.

Białą kapustę obrać z liści wierzchnich, opłukać i poszatkować (najlepiej mechanicznie). Przełożyć do dużego garnka z wrzącą osoloną wodą i od momentu zagotowania, gotować przez około 15 minut pod przykryciem na małym ogniu. Odcedzić.

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w piórka. Czerwoną paprykę rozkroić, oczyścić, opłukać i pokroić w paski. Marchewkę i seler obrać ze skórki, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach (można mechanicznie). Do garnka z osoloną wodą przełożyć cebulę, czerwoną paprykę, marchewkę i seler. Wymieszać i od momentu zagotowania gotować 15 minut na małym ogniu pod przykryciem i odcedzić.

Do garnka wlać ocet i olej. Dodać cukier, ziarenka czarnego pieprzu, ziarenka ziela angielskiego, ziarenka jałowca oraz listki laurowe. Całość razem wymieszać i zagotować.

Do białej kapusty przełożyć grzyby, cebulę, czerwoną paprykę, marchewkę i seler. Na koniec wlać gorącą zalewę z przyprawami i całość razem wymieszać (a jeśli będzie potrzeba, to jeszcze posolić).

Sałatkę przełożyć do dużych, czystych i suchych słoików (wcześniej wyparzonych). Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować przez około 15 minut. Ostudzić, wynieść do zimnej i ciemnej piwnicy.

Podane składniki wystarczą na około 5 słoików po 900 ml.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
4.3176470588 stars based on 17 reviews Przetwory
SPRAWDŹ
Ten przepis jest dostępny bez reklam, z liczbą kalorii, białek, węglowodanów i tłuszczów na extra.smaczny.pl.
Na extra.smaczny.pl znajdziesz 7840 sprawdzonych przepisów, 1497 porad kulinarnych, 369 artykułów, kalkulator kalorii oraz możliwość dodawania własnych przepisów.
Zobacz ten przepis na extra.smaczny.pl Skorzystaj z darmowego okresu próbnego
Dostęp do extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni. Potem od 10,75 zł zł miesięcznie w zależności od wybranej opcji abonamentu.
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Progmid 2003 - 2023. Wszystkie prawa zastrzeżone.