Grzyby leśne dokładnie opłukać, osuszyć na cedzaku, a następnie pokroić. Do garnka wlać wodę, dodać szczyptę soli, ocet, razem wymieszać i przełożyć grzyby. Gotować na małym ogniu przez około 10 minut. Odcedzić, przelać zimną wodą i osączyć.
Białą kapustę obrać z liści wierzchnich, opłukać i poszatkować (najlepiej mechanicznie). Przełożyć do dużego garnka z wrzącą osoloną wodą i od momentu zagotowania, gotować przez około 15 minut pod przykryciem na małym ogniu. Odcedzić.
Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w piórka. Czerwoną paprykę rozkroić, oczyścić, opłukać i pokroić w paski. Marchewkę i seler obrać ze skórki, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach (można mechanicznie). Do garnka z osoloną wodą przełożyć cebulę, czerwoną paprykę, marchewkę i seler. Wymieszać i od momentu zagotowania gotować 15 minut na małym ogniu pod przykryciem i odcedzić.
Do garnka wlać ocet i olej. Dodać cukier, ziarenka czarnego pieprzu, ziarenka ziela angielskiego, ziarenka jałowca oraz listki laurowe. Całość razem wymieszać i zagotować.
Do białej kapusty przełożyć grzyby, cebulę, czerwoną paprykę, marchewkę i seler. Na koniec wlać gorącą zalewę z przyprawami i całość razem wymieszać (a jeśli będzie potrzeba, to jeszcze posolić).
Sałatkę przełożyć do dużych, czystych i suchych słoików (wcześniej wyparzonych). Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować przez około 15 minut. Ostudzić, wynieść do zimnej i ciemnej piwnicy.
Podane składniki wystarczą na około 5 słoików po 900 ml.
Smacznego.