To bardzo dobre połączenie znanych z pro-zdrowotnych właściwości buraczków i cukinii (kabaczka) oraz cebuli z dodatkiem przypraw. Sałatka przygotowana z tych składników charakteryzuje się dobrym smakiem oraz ładnym, buraczkowym kolorem z jasnymi plamami pokrojonej cebuli.
Taka sałatka stanowi świetne źródło witamin oraz minerałów w okresie zimowym. Można ją podawać w tym czasie do potraw mięsnych oraz ryb. Oczywiście również w lecie, podana do dań obiadowych lub potraw przygotowywanych na grillu bardzo dobrze smakuje i stanowi ich ozdobę. Polecamy!
Buraczki umyć, ugotować w skórce i ostudzić. Obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Kabaczek lub cukinię obrać ze skórki, oczyścić, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Do dużego garnka dodać ocet, olej, cukier, sól, pieprz w ziarenkach, ziele angielskie i liście laurowe. Razem wymieszać i zagotować. Dodać cebulę i chwilkę pogotować. Następnie dodać czerwone buraki i kabaczek. Wszystko razem wymieszać i gotować jeszcze 5 minut. Przełożyć do czystych i suchych słoików. Pasteryzować 8 minut.
Składniki wystarczą na około 7 słoików po 500 ml.
Smacznego.