Przepisy Extra

Buraczki z kabaczkiem

To bardzo dobre połączenie znanych z pro-zdrowotnych właściwości buraczków i cukinii (kabaczka) oraz cebuli z dodatkiem przypraw. Sałatka przygotowana z tych składników charakteryzuje się dobrym smakiem oraz ładnym, buraczkowym kolorem z jasnymi plamami pokrojonej cebuli.

Taka sałatka stanowi świetne źródło witamin oraz minerałów w okresie zimowym. Można ją podawać w tym czasie do potraw mięsnych oraz ryb. Oczywiście również w lecie, podana do dań obiadowych lub potraw przygotowywanych na grillu bardzo dobrze smakuje i stanowi ich ozdobę. Polecamy!

Składniki:

1 kg czerwonych buraków
1 kg cebuli
1 kg kabaczka lub cukinii
1 szklanka octu 10%
3/4 szklanki oleju
1 szklanka cukru
1 łyżka soli
3 ziarenka pieprzu
3 ziarenka ziela angielskiego
3 liście laurowe

Sposób wykonania:

Buraczki umyć, ugotować w skórce i ostudzić. Obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Kabaczek lub cukinię obrać ze skórki, oczyścić, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Do dużego garnka dodać ocet, olej, cukier, sól, pieprz w ziarenkach, ziele angielskie i liście laurowe. Razem wymieszać i zagotować. Dodać cebulę i chwilkę pogotować. Następnie dodać czerwone buraki i kabaczek. Wszystko razem wymieszać i gotować jeszcze 5 minut. Przełożyć do czystych i suchych słoików. Pasteryzować 8 minut.

Składniki wystarczą na około 7 słoików po 500 ml.

Smacznego.

Dodane przez Jolcia w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Te buraczki są przepyszne, zachowało mi się jeszcze kilka słoiczków. Wczoraj mieliśmy je na obiad, pycha. Warto je zrobić :)
Dorota [2012-01-12 13:14:41]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.