Przepisy Extra

Cebula w zielonej sałacie

Łagodny smak zdrowej, zielonej sałaty połączony z ostrym i wyrazistym smakiem jeszcze zdrowszej cebuli oraz czosnku :) Mmm... pycha! Całość okraszona oliwą z oliwek i przyprawiona koperkiem, solą oraz pieprzem.

To dość ciekawe i oryginalne połączenie smaków. Surówka taka może trochę nietypowa, inna niż wszystkie, ale bardzo smaczna i zdrowa. Do tego jest prosta i ława do przygotowania. Ciekawie prezentuje się na stole i dlatego znika w zaskakującym tempie. Smakuje całej rodzince, nawet dzieciom ;) Czytaj więcej

To coś dobrego dla miłośników zielonych sałat i... cebuli!

Tak przyrządzone warzywa stanowią doskonałą przystawkę do dań mięsnych i wędlin, przygotowywanych tradycyjnie w kuchni oraz na grillu czy rożnie.

Z ziemniaczkami i kotletami smakuje wręcz wybornie - sprawdzone! To takie proste danie, a takie pyszne.

Ta surówka jest idealna na letnie obiady.

Polecamy i życzymy smacznego :)

Składniki:

1 zielona sałata
3 ząbki czosnku
2 duże cebule
4 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz
koperek

Sposób wykonania:

Sałatę umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do niego 2 łyżki oliwy z oliwek, wymieszać i polać sałatę. Wymieszać i włożyć do lodówki na około 20 minut.

Cebulę pokroić w półplasterki, posypać solą i pieprzem. Przełożyć na patelnię, dodać 2 łyżki oliwy z oliwek i zrumienić. Ostudzić i połączyć z zieloną sałatą. Posypać drobno pokrojonym koperkiem.

Podawać jako dodatek obiadowy.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
pychaaaaa palce lizać;)
ewelina [2010-03-07 21:33:51]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.